Óriási támogatást kaptak a magyar borászok: súlyos milliárdokra pályázhattak

Óriási támogatást kaptak a magyar borászok: súlyos milliárdokra pályázhattak

agrarszektor.hu
Az elmúlt években tett kormányzati erőfeszítések a vidék gazdaságának megerősítésére, közte a szőlő- és bortermelők helyzetének javítására irányult. A forrásokkal egy élhető vidéket, egy prosperáló, helyi erőforrásokra alapozó gazdaságot kívánunk támogatni - mondta Feldman Zsolt a 10. Borkonferencia megnyitóján. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány árnyékában eltöltött két év okozta nehézségekre és a jelenlegi ukrajnai helyzetre utalva úgy fogalmazott: ez az időszak a szőlő-és bortermelő szektorban dolgozóktól is megköveteli üzleti, értékesítési modelljei kiigazítását, esetleg átírását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrárkormányzat ebben a helyzetben is igyekezett kiszámítható partnere lenni az ágazatnak, mint ahogyan a következőkben is ezen dolgozik. A 2010 óta elért eredmények közé sorolta Feldman Zsolt a hazai borpiac stabilizálását, a megújult ágazati szabályozást, a bor kiemelt és egységes kommunikációját és a támogatáspolitikai eredményeket. Sikerült szinte nullára csökkenteni a 2010-ben még közel 800 ezer hektoliternyi borimportot, és a termőterület csökkentése is megállt. Megújult a hegyközségi rendszer, a HNT mára elismert szakmaközi szervezetként működik, megszületett a rugalmasabb, kevesebb adminisztrációval járó új bortörvény és elkészült az ágazat hosszú távú stratégiája is.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az államtitkár elmondta: a támogatáspolitikának köszönhetően a magyarországi szőlő termőterület csökkenése megállt, emellett 7,5 milliárd forintból 27 ezer hektár megújult, amely az ágazat továbbélésének fontos záloga. A borászati technológia modernizálását 30 milliárd forint támogatás segítette, valamint az elmúlt két évben 13 milliárd forintos keret állt rendelkezésre a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. 2016-és 2018 között több mint 600 borászati üzem beruházásához nyújtott támogatást a tárca, a tavaly meghirdetett borászati üzemfejlesztési támogatási lehetőségre 241 kérelem érkezett, több mint 50 milliárd forint támogatási igénnyel. A Borkonferenciát szervező Rókusfalvy Pál kihirdette azt az 50 legjobb hazai borászt, akik április 29-éig kiválasztják maguk közül az idei év Borászok Borászát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?