Különleges luxushús előállításán dolgozik egy magyar cég: te megkóstolnád?

Különleges luxushús előállításán dolgozik egy magyar cég: te megkóstolnád?

MTI
Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállításának, és az ehhez szükséges tenyésztés-tartástechnológiának a fejlesztését kezdte meg az INTEGRÁL Élelmiszeripari és kereskedelmi Zrt.; a projekt összköltségvetése több mint 1,4 milliárd forint - közölte a társaság az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fejlesztés megvalósításához a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Pluszban 831 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az INTEGRÁL Zrt. vezette konzorcium, amelynek a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem, valamint a Nemzeti Biodiverzitás-és Génmegőrzési Központ a tagja. Hozzátették, a GINOP PLUSZ forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A közlemény szerint a projekt azért fontos, mert a libamáj Magyarország kiemelkedő exportcikke, hungarikuma, de az állatjóléti előírások szigorodása és a különböző állatvédő mozgalmak jelentős kihívások elé állítják előállítását. A töméses hízlalás kiváltására szolgálna a tömés nélküli libamáj előállítás, az erre vonatkozó termelési kísérletek azonban eddig eredménytelennek bizonyultak világszerte. Ezért úgy vélték, a tömés és az arra történő előkészítés tenyésztés- és tartástechnológiai fejlesztése jelenthetné a megoldást. Mindez azt jelenti, hogy olyan libák tenyésztésére van szükség, amelyek antibiotikum nélkül, kíméletes tömés technológia vagy akár tömés nélkül is képesek a prémium minőségű libamáj előállítására. A fejlesztésben a második lépés a tartási és takarmányozási rendszer finomítása és a madárinfluenza miatti szigorítások következtében alkalmazandó zárt tartástechnológia fejlesztése. Gödöllőn és Kiskunfélegyházán zajlik a konzorcium által elindított projekt megvalósítása, amelyben 96 ember dolgozik. A közlemény szerint 2025-re valósul meg a beruházás.

Az Integrál Zrt. a honlapján olvasható tájékoztatás szerint 100 százalékban magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. A cég fő tevékenyégei közé tartozik egyebek mellett a hízott víziszárnyas (liba,kacsa) feldolgozása és az élelmiszer-iparcikk kiskereskedelem. Víziszárnyas feldolgozó üzemük 1984 óta rendelkezik export engedéllyel, az itt előállított termékek elsősorban a nyugat-európai, de távol-keleti országok üzleteiben is megtalálhatóak. Kiskereskedelmi üzleteik a Coop üzletlánc tagjaként Kiskunfélegyháza és a vonzáskörzetébe tartozó községekben állnak a vásárlók rendelkezésére.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az INTEGRÁL Zrt. belföldi és export értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 8,804 milliárd forint volt, 2019-ben viszont 13,123 milliárd forintot tett ki. A cég 2020-ban 1,056 milliárd forintos veszteséggel zárt, míg egy évvel korábban még 26,65 millió forint volt a nyeresége. Árnyalja a 2020-as eredményt a cég szerint, hogy abban az évben 1,4 milliárd forintos fejlesztéssel új vágóüzem létesült Kiskunfélegyházán, miközben a madárinfluenza magyarországi megjelenése is kihatott a vállalat életére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?