Komoly átalakulás jön az agráriumban: már biztos, semmi sem lesz olyan, mint régen

Komoly átalakulás jön az agráriumban: már biztos, semmi sem lesz olyan, mint régen

agrarszektor.hu
A világban jelenleg nemcsak fegyverekkel, hanem élelmiszerekkel és szavakkal is lőnek. Az elmúlt években bizonyára mindenki észrevehette már, hogy a világ gyökeresen felfordult, és ebbe a mezőgazdaság is beletartozik. Az agrárium viszont kiemelt szerepet játszik ebben az "új" világban, hiszen az időjárási anomáliák, a háborúk és a világjárványok miatt felértékelődött az emberek számára az élelmiszer. Arról nem is beszélve, hogy a háborúk még több embert taszítanak az éhezés szélére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fórián Zoltán, az Erste Bank Zrt. Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője és a Kukorica Kör Egyesület egyik alapító tagja a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván elmondta, hogy sajnos nem kell messzire menni a háborúért. Az orosz-ukrán konfliktus az egész világpiacra nagy hatással van, több mint 100 nap alatt például nem sikerült megoldást találni arra, hogy a beragadt készletek helyettesítsék, illetve a szállításokban továbbra is fennakadások vannak. Emellett hangulati oldalon is nagyon fokozott az élelmiszerpiac. Az élelmiszer elengedhetetlen az emberek számára is, ezért lehetnek sokak számára aggasztóak a kialakult extrém árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben a háborúban nemcsak fegyverekkel, hanem élelmiszerekkel és szavakkal is lőnek. A világon az éhezők száma több százmillióval is megugorhat. Eljött az ideje annak, hogy jobban tiszteljék és megfizessék az emberek az élelmiszereket, és a valós költségek közelébe kerüljenek a termékek - erre rászolgáltak a gazdák és maga az élelmiszerszektor is. Persze, ezt nem így szerettük volna elérni, de tény, hogy ez a felértékelődés egy régóta várt tendencia világszerte  

- fogalmazott Fórián Zoltán. 

A szakember kitért arra is, hogy az emberiség nem tudja megfelelően megosztani az ellátási problémát. Emellett a régi programokat "futtatják", segélyekkel próbálják támogatni a rászoruló nemzeteket, de ezek sem sikeresek kellőképpen, az ellátási gondok pedig továbbra sem oldódnak meg. Az energiaárak és a szélsőséges időjárási viszonyok is tartósan velünk fognak maradni, a felhalmozási kényszer pedig folyamatosan fogja fűteni az élelmiszerpiacokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdák elkezdték félteni azt, amijük van. A mezőgazdasági biztosítás piaca is változik, sokkal több biztosítást kötnek. Az élelmiszerek is drágulnak, ami szintén befolyásoló tényező, illetve az építőanyagok árai is emelkednek, amik ugyancsak hatással vannak a beruházásokra  

- mondta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója és a Kukorica Kör Egyesület egyik alapító tagja.

Kitért arra is, hogy Magyarország szét van szakadva az időjárást tekintve: míg egyes megyéket a jég veri szét, a másikat már az aszály fenyegeti. Éppen ezért (is) annyira értékes a kukorica, hiszen a jégverésnek a leginkább ellenálló növény. Mindezek mellett a gazdálkodók gondolkodása is átalakulóban van, ma már jó előre kell gondolkodni, előrelátónak kell lenni. Nem akkor kell "észhez kapni", mikor már megtörtént a baj - és ez az, amit egyre többen felismernek. A szakember egy másik fontos dologra is felhívta a figyelmet: mint fogalmazott, eddig csak beszéltünk szupercellákról, most viszont már látják, hogy van.

EZ IS ÉRDEKELHET

Új gondolkodás jöhet a mezőgazdaságban

Érdekesen alakul az integrátorok szerepe is, hiszen ennyien sosem kérték még a kihelyezett termékeikre a biztosítást. Úgy tűnik, hogy mindenki elkezdte jobban félteni a kiadott pénzét, nagyobb a kereslet biztosítás-fronton az integrátoroktól. Úgy látjuk, hogy ez működik   

- vélekedett Baranyi Szabolcs. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Dobhat-e valamilyen mentőövet az EU?

A szakértők egyetértettek abban, hogy a jövő piaca egyértelműen Dél-Amerika és Afrika, gigantikus növekedések várhatóak ezeken a piacon. A háborút tekintve a fő probléma pedig nem az lesz, hogy nem lesz elég termény, hanem az, hogy egyszerűen nem lesz hol tárolni őket és a kibocsátási kapacitás is szűk. A vasutak nincsenek erre felkészülve, ezen az ágon is óriási beruházásokra lenne szükség. 

A gazdálkodási körülmények sosem lesznek már olyanok, mint voltak. Komoly átalakulás várható.  
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?