Lesz elég kávé idén Magyarországon, de az biztos, hogy jól megkérik az árát

Lesz elég kávé idén Magyarországon, de az biztos, hogy jól megkérik az árát

agrarszektor.hu
Gőzerővel folyik a betakarítás a brazíliai kávéültetvényeken, a jelentések szerint a gazdák már a termény mintegy kétharmadát leszedték. És bár a termés a tavalyinál sokkal jobb képet mutat, ettől még nem lesz egyhamar olcsóbb a kávé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Remek ütemben folyik a szüretelés a kávéültetvényeken Brazíliában: a Safras & Mercado tanácsadó cég szerdán összesített adatai szerint a termény 66%-át már betakarították a gazdák, s az időjárás továbbra is kegyes maradt hozzájuk. Noha a szüret elején a kedvezőtlen időjárás miatt volt némi kiesés, azt mostanra már bepótolták. Ugyanakkor még a távol vannak az erre az időszakra vonatkozó 73%-os történelmi átlagtól - írta meg a Világgazdaság a Reuters értesülései alapján. A betakarítással innentől sok gond már nem lehet, az viszont még nyitott kérdés, hogy a világ legnagyobb termesztőjének számító Brazília hány millió zsák kávéval (1 zsák = 60 kg) zárja a szezont és milyen minőségűek lesznek a szemek.

Gil Barabach, a Safras kávépiaci elemzője szerint a minőséggel nem lesz gond, a közelmúlt száraz időjárása ugyanis hozzájárult a szemek érésének felgyorsulásához. A mennyiség viszont már fogasabb kérdés: a becslések szokatlanul széles sávban szórnak. Egy dologban viszont mindenki egyetért: az idei termés meghaladja az egy évvel ezelőtti 47,7 millió zsákot, ami annak volt köszönhető, hogy tavaly fagyok tizedelték meg a termést Brazíliában. A Safras előrejelzése 61,1 millió zsákról szól, míg a hivatalos kormányzati becslés csupán 53,4 millió zsákot említ.

A piaci elemzők általában magasabb termelést várnak, a HedgePoint 60 millió zsák körüli termést lát, a Rabobank pedig 64,5 millió zsákot prognosztizál. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma pedig 64,3 millió zsákos termést valószínűsít. Jonas Ferraresso, a brazíliai kávéfarmok főagronómusa ugyanakkor nem annyira optimista, a hozzá befutó információk szerint a szüret kétharmadának befejeztével a gazdák alacsonyabb termésátlagokról számolnak be.

A szakember szerint ennek alapján félő, hogy a teljes termelés a kormány becslése alatt marad. Az új termésből egyelőre keveset visznek a piacra a gazdák, mert nem akarják a pluszkínálattal letörni a végre számukra kedvezően alakuló - vagyis magasabb - árakat. A kávé tőzsdei jegyzése a Nasdaq-on egy év alatt 26%-kal, 2,18 dollár/fontra emelkedett. Az átlag feletti brazil termés miatt azonban elképzelhető, hogy maga alapanyag olcsóbb lesz, ugyanakkor a feldolgozás és szállítás, a munkaerő egyre magasabb költsége miatt ebből aligha lesz érezhető bármi is boltokban. Sőt, a jelek szerint továbbra is inkább a drágulás felé a hajlik a mérleg nyelve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?