Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ahogy az már az év elején, az egyre jobban berobbanó árak kapcsán, illetve az orosz-ukrán háború kitörésekor várni lehetett: a gabona ára az egekbe szökött, ezért a liszt és az ebből készült élelmiszerek ára is valósággal kilőtt. És bár idehaza a búzafinomliszt (BL 55) ára hatósági befagyasztást kapott, más lisztfélék majdnem 100%-kal drágultak egy év leforgása alatt, de ugyanígy a kenyerek sem úszták meg az árvérengzést. Mára pedig ott tartunk, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint 2021 augusztusa és 2022 augusztusa között a félbarna kenyér átlagos fogyasztói ára 78,4, míg a fehér kenyéré 77,1 százalékkal emelkedett. Ez pedig azt is jelenti, hogy az egyes termékekért átlagosan most már 620, illetve 700 forintot kell fizetni kilogrammonként, miközben tavaly még 347-et és 398-at kellett - írja a Pénzcentrum.
A sokkoló árrobbanás vélhetőleg mostanában nem is fog megállni, hiszen, ha az eddigiekhez hozzáadjuk még a megemelkedett rezsit is, akkor valószínűsíthető, hogy a sütőipari vállalkozásoknak is elképesztően megugrik az önköltségük, amik végeredményben további kenyérár-emelkedést eredményezhetnek.
Azt, hogy mennyire nagy gondot okoz a rezsiemelkedés, jól mutatja, hogy a gázár hétszeres, a villany tízszeresére emelkedett az utóbbi időben. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint ezek a költségek mindenképpen működési nehézségeket okoznak, és a fejlesztésekre félretett összegeket az energia- és gázszámlák irányába fordítják
A szakember elmondta azt is, most még nagyon az elején vannak a radikális rezsifolyamatoknak. Ezért nem lehet tudni konkrétan, hogy milyen nagyságú terheket ró mindez a vállalkozásokra az elkövetkezendő időben, mint ahogy azt sem, hogy ez a részükről mennyire lesz teljesíthető. Ami pedig az árakat illeti, a pontos kimutatások elkészítéséhez időre van szükség, de azt biztos, hogy az alapanyagárak, az energiaköltségek, a logisztikai költségek növekedése és a munkabérek emelése is hozzájárul a sütőipari vállalkozások költségszerkezetéhez. A jelenlegi helyzetben pedig az ágazatot kiszámíthatatlanság jellemzi.
Mivel az említett költségek folyamatosan emelkednek, így ezeket a megnövekedett költségeket be kell építeni az eladott termékek árába. Ám a sornak itt még mindig nincs vége, hiszen ezeknek a költségeknek a folyamatos változásával is számolniuk kell a vállalkozásoknak, ezek mértéket előre meghatározni a jelen helyzetben viszont nem tudják. Idén mintegy 250 forintos dráguláson ment keresztül a fehér kenyér, így annak átlagos fogyasztói ára már most 700 forint fölött jár. Ha pedig ilyen ütembe folytatódik a drágulás, akkor nemsokára az 1000 forintos kilós átlagár is visszaköszönhetnek a boltokban. Az is jól tapasztalható, hogy kevesebb a szakképzett munkavállaló az ágazatban, mint amire a sütőiparnak szüksége lenne. Minden munkahely elvesztése problémát okoz, és elképzelhető, hogy a vállalkozások 20-25%-a bajba kerül a jövőt illetően.