Durva drágulás a magyar boltokban: ezek az élelmiszerek lassan luxusnak számítanak

Durva drágulás a magyar boltokban: ezek az élelmiszerek lassan luxusnak számítanak

agrarszektor.hu
2022 augusztusában 75 százalékkal emelkedett a trappista sajt értékesítési ára, 60 százalékkal lett drágább az ömlesztett sajt, a tehéntúró, a natúr és a gyümölcsös joghurtok ára pedig csaknem 60 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor valamennyi tejtermékről elmondható, hogy jóval többet kell érte fizetni a boltokban, mint egy évvel korábban. Ez a trend világszinten is megfigyelhető, a piaci viszonyokat egy immár második éve tartó európai tejfelvásárlás csökkenés és az árfolyam gyakran hektikus változása befolyásolja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon 2022 augusztusában 181,71 forint/kilogramm volt a nyerstej országos termelői átlagára. A fehérjetartalom 0,03 százalékpontos javulása, a zsírtartalom stagnálása, valamint az alapár 5%-os emelkedése mellett a nyerstej átlagára 6%-kal nőtt 2022 augusztusában a 2022. júliusihoz képest, és 66%-kal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) legfrissebb elemzéséből. A nyerstej felvásárlása 2022 augusztusában az előző havi mennyiségtől 1%-kal, a 2021. augusztusitól 5%-kal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 210,13 forint/kilogramm volt 2022 augusztusában, az előző havihoz képest 6%-kal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 83%-kal emelkedett. A kiviteli ár 16%-kal meghaladta a termelői átlagárat. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 39%-kal csökkent 2022 augusztusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint 2022 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül a legmarkánsabban a trappista sajt ára emelkedett, amely 75%-kal lett drágább, az ömlesztett sajt 60%-kal, a tehéntúró és a gyümölcsös joghurt 58%-kal kerül többe, míg a natúr joghurt 57%-kal, a tejföl 56%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejek pedig egyaránt 55%-kal drágultak meg. A kefir ára 54%-ot, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej 51%-ot, az adagolt vaj pedig 50%-ot emelkedett, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejnek 44%-kal, valamint a natúr vajkrémnek 31%-kal nőtt az értékesítési ára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban 82%-kal emelkedett a trappista sajt, 56%-kal a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára, míg az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej 54%-kal lett drágább, a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej fogyasztói ára pedig 6%-ot emelkedett.

A tejek és tejtermékek fogyasztói árának emelkedése tehát nem állt meg augusztusban. És biztosra biztosra vehető az is, hogy ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog, mivel a tejtermelők és feldolgozók szinte minden költsége megnövekedett - mondta el korábban az Agrárszektornak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A szakember szerint ameddig a tejtermelőket és tejfeldolgozókat sújtó önköltség-növekedés nem lassul - vagy legalábbis nem válik kiszámíthatóvá, illetve tervezhetővé -, addig sajnos érdemben nem tud változni a helyzet. Harcz Zoltán akkor azt is kifejtette, hogy hiánytól nem kell tartani, a lakosság ellátása - az egyaránt dráguló hazai és import tejtermékekkel - biztosított. A magyar termelők exportálnak is tejet és tejtermékeket, de az is igaz, hogy közben jelentős a feldolgozott tejtermékek importja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még mindig a trappista a magyarok legkedveltebb sajtja, máshol azonban messze nem örvend ilyen népszerűségnek

Ahogy korábbi felmérésekből kiderült, a trappista sajt a magyarok legkedveltebb sajtféléje, amelyből 2021-ben 19558 tonnát, egy évvel korábban pedig 17611 tonnát értékesítettek belföldön a hazai feldolgozók. Ennél jóval több ilyen jellegű sajt fogyhatott az országban, hiszen évente mintegy 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra, amiből a KSH adatai szerint 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá. Ezek közül sok érkezik trappista néven, különösen Lengyelországból és Németországból, ahol ez a sajtféle kevésbé elterjedt, sőt, alig ismert. Ez pedig arra utalhat, hogy a külföldről érkező sajtok egy részét átcímkézik - mondta el a Világgazdaságnak Harcz Zoltán. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a jelenlegi szabályozás szerint a világban gazdát cserélő, óriás félkemény sajttömbök darabolva is forgalomba hozhatók trappista néven. Márpedig ezek között - akár edamiként, goudaként, trappistaként vagy „nagy lyukúként” jöttek ki a feldolgozóból - könnyű az átmenet. A magyar gyártók hagyományosan korong alakú trappistát gyártanak, a hasáb alakú trappista pedig csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz forgalomba hozható - tette hozzá a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Harcz Zoltán ezért is üdvözölte azt a döntést, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) rövidesen kibővülhet egy új fejezettel, szabályozva a hazai tejipar egyik meghatározó termékét, a Trappista sajtot, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

A trappisták tekintetében az új élelmiszerkönyvi szabályozás nemcsak termékcsoportszinten határozott meg követelményeket - ami eddig úgy szólt, hogy oltós alvasztású, érlelt, félkemény sajt, és ebbe belefértek az említett egyéb sajtfélék is -, hanem termékszinten is. Az utóbbi kiterjed a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, az összetételi kritériumokra is, a Magyar Élelmiszerkönyv pedig részletes érzékszervi követelményrendszert is tartalmaz. A terméktanács abban bízik, hogy - az uniós tagállamok által már jóváhagyott - szabályozás mielőbb megjelenik.

Nemzetközi szinten is jelentősen nőtt a tej és a tejtermékek ára

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 44%-kal, az Európai Unióban 42%-kal, Új-Zélandon 16%-kal emelkedett 2022 júliusában az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) a 2022. 37. héten 21%-kal, a sovány tejporé 13%-kal, az ömlesztett vajé 11%-kal emelkedett, míg a teljes tejporé 2%-kal csökkent 2021 azonos időszakához mérten.

A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 34-36. hét között 2 euróval 67,5 euró/100 kilogrammra emelkedett, majd a 38. hétig nem változott. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 32-37. hét között 7 euróval 63 euró/100 kilogrammra nőtt. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára szeptember 19-én áfa nélkül, szállítási költséggel 67,5 euró/100 kilogramm, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 67 euró/100 kilogramm, a fölözötté 38 euró/100 kilogramm, a tejszíné 357 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 355 euró/100 kilogramm volt. A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg.

A zsírérték 84%-kal, a fehérjeérték 53%-kal nőtt, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 63%-kal volt magasabb 2022 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest. Franciaországban 2022 35. hetében a tejfelvásárlás egy hét alatt 0,3%-kal nőtt, míg az előző év azonos hetéhez viszonyítva 2,3%-kal csökkent. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása ugyanekkor az előző hetitől 0,8%-kal, az előző év azonos hetitől 0,4%-kal maradt el. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2022 37. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 70%-kal, a sovány tejporé 43%-kal nőtt. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 700 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 384 euró/100 kilogramm volt 2022 37. hetében. Az ömlesztett vaj ára 216%-kal, a sovány tejporé 120%-kal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?