Meglepő, ami a szamócával történik: mi lesz így az idei terméssel?

Meglepő, ami a szamócával történik: mi lesz így az idei terméssel?

agrarszektor.hu
Több északi országban megkezdődött a tavasz beköszöntével a szamócaszezon. Ugyanakkor a Földközi-tenger medencéjét uraló hideg időjárás miatt a mediterrán országokban terméskiesés, a szokásosnál alacsonyabb hozamok várhatók. Eközben Kínában meglódult az export, és új rózsaszín valamint fehér fajták kerültek a piacokra. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az északi félteke országaiban a tavasz beköszöntével megkezdődött a szamócaszezon. Hollandiában a hazai termelés felfutásával fokozatosan a belföldi termékekre váltanak a spanyol áruról. Németország még főleg Dél-Európából importál, de már bőven szedik az üvegházi szamócát is, és jó árakra számítanak. Franciaországban az olcsóbb marokkói és a spanyol áru helyez nyomást a hazai termelőkre. Olaszországban a szokásosnál hidegebb időjárás van hatással a szamóca érésére, és a gazdák azért aggódnak, hogy több fajtánál is a vártnál alacsonyabb hozamokkal kell számolni. Eközben Kínában meglódult az export, és új rózsaszín valamint fehér fajták kerültek a piacokra, bár az árak jelentősen elmaradnak a tavalyiaktól. Észak-Amerikában késik a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt csúszik a kaliforniai termelés, ezért a kínálat egyelőre relatíve szűkös, ami magas árakat eredményez - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hollandia - hazai termésű szamócára váltanak az üzletek

A holland szamócapiacon most zajlik a spanyol áruról a hazai termékekre való átállás. A tartósan hideg időszakot követő hirtelen felmelegedés nem tett jót a spanyol áru minőségének. A holland termelés most fut fel igazán: a korai Sonsation és Malling fajták után megjelent a piacokon az Elsanta is. A Húsvét előtti héten kifejezetten erős volt a kereslet, ami jó árakkal párosul - a 10×500 grammos ládák 35 euró környéki árakon cseréltek gazdát. Azóta apró lépésekben, de folyamatosan esik az ár, ám nem zárható ki egy drágulás sem, ha a kiskereskedelem valóban nagy mennyiségben kezdi el felvenni a hazai árut. A következő hetekben már jobb idő is várható, ami jellemzően keresletnövelő hatású.

Belgium: a jövő héten indul a hazai szamóca szezonja

Bár néhány holland és belga termelő már a piacon van az áruval, Belgiumban a hideg telet követően a következő hétre várják a szezon igazi kezdetét. Mivel túl hideg volt a szamóca termesztéséhez, az árak még mindig rekordközeli szinten vannak, ami a növekvő kínálattal nyilván csökkenni fog, de a termelők szerint jó szinten stabilizálódik majd az árszint. A piacon bővel lesz helye a hazai árunak, mivel a spanyol szamóca jelenleg alig jelent konkurenciát, ráadásul a minősége is kérdéses. Ez azt is jelenti, hogy a belga termelőknek bőven lesz idejük piacra vinni a terméket, a hosszabban beérő belga szamóca íze ezért minden bizonnyal kiváló lesz.

Németország: jó árakat várnak az üvegházi szamócáért

A belföldi betakarítási időszak hivatalos kezdetéig a német kereskedők főleg Dél-Európából importálnak árut, ennek gerincét pedig a spanyol szamóca jelenti, de korántsem annyira domináns módon, mint az előző években: némi növekedést mutat a görög és olasz áru aránya. A kínálatot holland és belga üvegházi szamóca egészíti ki, persze jóval magasabb áron, mint a dél-európai termékek. Az első német üvegházi szamócát a 11. hét környékén kezdték el piacra vinni jó minőségben, de viszonylag kis mennyiségben. Az extrém hideg spanyolországi időjárás miatt szűkös volt a kínálat, különösen a szezon elején, így a német termelők számára is van hely a piacon, joggal számíthatnak arra, hogy jó árat kapnak termékeikért.

Franciaország: egyre növekvő konkurenciát jelent a spanyol szamóca

Bár egyes termesztőkörzetekben még csak most kezdődik meg a betakarítás (Dordogne, Rhône-Alpes), más régiókban már a csúcsra jár a Gariguette és a Cléry fajták értékesítése (Lot-et-Garonne, Bretagne vagy a délkeleti termőtájak). A szamóca Húsvét előtt is jól fogyott, a napfényes idő növelte a keresletet, ráadásul nem voltak olyan hőhullámok, mint a múlt évben, így a szezon szépen el tudott nyúlni. Húsvét után szokott egyes években visszaesni a forgalom, idén azonban ez nem következett be, továbbra is erős kereslet jellemzi a piacot. Minden szépnek és jónak tűnhetne tehát, ha nem rondítana bele a képbe a franciánál olcsóbb spanyol és marokkói áru. A derék gallok a szokásosnál nehezebben tudják csak a szupermarketek polcaira helyezni a belföldi termést, ráadásul a boltok is viszonylag későn kezdték el fogadni a francia tételeket. A spanyol termelés hamarosan eléri a csúcsot, így a következő időszak aggályosnak tűnik, mivel nagy tömegben érkezhet ibériai áru a francia boltokba.

Olaszország: hidegek hátráltatják az érést, a kereslet viszont óriási

Dél-Olaszországot az utóbbi hetekben szokatlanul hideg időjárás uralta, ezért a kínálat viszonylag szűkös volt pont akkor, amikor a legtöbb szamóca szokott fogyni a piacokon. A Basilicata régióban a termelők szerint ezért különösen limitált volt a kínálat a húsvéti időszakban, ami a korábbi években még soha sem fordult elő. A megszokottól eltérő időjárási viszonyok az eddigi teljes szezont végigkísérték, folyamatosan ugráló hőmérsékleti értékekkel. A tavalyi meleg és hosszú őszt január végétől gyakran követték kemény hidegek, ezért most az időjárás stabilizálódását követően is alacsonyabb hozamokra, terméskiesésre lehet számítani. A Gfk fogyasztói paneljének adatai szerint 17 millió olasz család vásárolt legalább egyszer szamócát a tavalyi évben, ami a családok 66%-át jelenti.

Spanyolország: a hosszabb szezonban kompenzálnák elmaradásukat a termelők

Huelvában a szamócaszezon kezdetén a termelők több szempontból is kedvezőtlen körülményekkel voltak kénytelenek megbirkózni, ennek következtében egy ideig az előző évektől legalább 30%-kal maradt el az értékesített mennyiség. Jelenleg ez a hátrány, elmaradás 15% körüli. A helyi termelők szerint még több hónap van hátra az idei szezonból, mert reményeik szerint a jobb minőségnek is kedvező időjárás miatt nyújtható lesz az idény, és majd itt lehet visszaszerezni a kora tavasszal elvesztett termésmennyiséget - ebből a szempontból május különösen fontos lesz. A Freshuelva szerint az idei szezont széles körű terméskiesés jellemezte, és a kedvezőtlen időjárás az egész Mediterrán térséget érintették, ám mégsem okozott számottevő hiányt a piacokon.

Kína: folyamatosan növekvő export

Kína a világ szamócapiacának egyik legnagyobb szereplője, a termelés elsősorban az ország keleti és déli részeire koncentrálódik: a főbb körzetek Shandong, Zhejiang, Guangdong és Fujian tartományokban találhatók, bár a legnagyobb üvegházi termesztést folytató Dandong északkeleten helyezkedik el. A kínai szamócaszezonokra általában a magas hozamok, alacsony árak és a relatíve rövid tenyészidőszak jellemzők. Míg 2011-ben 80 ezer, 2021-ben már 140 ezer hektáron termesztettek szamócát, a fő exportpiacok Oroszország és Vietnam voltak. Az utóbbi években új rózsaszín (Fendai) és fehér húsú fajták (Mengzhiying és Angel 8) jelentek meg a kínálatban, ezeket jellemzően kuriózumnak tekintik, és magasabb áron kerülnek értékesítésre. Az idei szezon kezdetén azonban ezeknek a különleges fajtáknak az ára is jelentősen csökkent, a tavalyi árnak csaknem a felére.

Egyesült Államok: jelentősen csúszik a kaliforniai szezon indulása

Az Egyesült Államokban jelenleg nagyon szűkös kínálat jellemzi a szamóca piacát. Ennek egyik oka a Florida államot sújtó tavalyi Ian hurrikán, melynek pusztítását követően a termelők jellemzően csak a legjobb földeket tartották termesztésben, a többin gyakorlatilag megsemmisültek az állományok. A termesztők reményei szerint az idei szezon a szokásosnál egy kicsit hosszabb lesz, ami azt jelenti, hogy májusig, vagy május elejéig tart majd. Ekkor szokott beindulni Kalifornia, de a szűkös kínálat másik oka, hogy áradások, özönvízszerű esőzések és a hideg időjárás miatt a termesztőkörzet több hetes késésben van, és bár hétről-hétre több termést takarítanak be, ez nem elegendő a kereslet ellátásához. Nem csoda, hogy az árak továbbra is magasak, olyannyira, hogy aggasztónak tűnik, hogy egyes fogyasztói csoportok megengedhetik-e maguknak a terméket, vagy inkább más gyümölcsöt választanak a boltok kínálatából.

Ausztrália: program robotokkal szedhető fajták termesztésére

Az ausztrál szamócaágazat egy igen izgalmas projektbe kezdett, melynek keretében olyan fajtákat fejlesztenek ki, amelyek robotokkal szedhetők. A 11,5 millió ausztrál dollár költségvetésű, 4 éves programot Queensland államban indítja a helyi agrártárca, arra válaszul, hogy a kertészeti ágazatokban rendelkezésre álló munkaerő 20%-kal csökkent az utóbbi három év során. Ennek következtében az ausztrál termelők 40%-a igen komoly beruházásokat hajtott végre gépparkjuk bővítésére. A programot irányító egyik növénynemesítő szerint az eredményes projekt számottevően csökkentené a szamóca szedéséhez és csomagolásához szükséges időráfordítást, ami nagyobb profitot eredményeznek a termelőknél. Az ausztrál szamócaágazat termelési értéke 417 millió USD volt a tavalyi évben, ami 68 ezer tonna feletti termésmennyiséget jelent -ez 12%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, annak ellenére, hogy a termőterület 9%-kal, 2279 hektárra bővült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58