Sokkoló jelentés érkezett: ez állhat rengeteg élelmiszer drágulásának a hátterében

Sokkoló jelentés érkezett: ez állhat rengeteg élelmiszer drágulásának a hátterében

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatal elkészítette a tartós élelmiszerek piacán végzett vizsgálatáról szóló jelentését. A GVH ebben az élelmiszerek drágulásának okait elemezte, illetve az infláció megugrása mögött álló, és a versenyjogot érintő esetleges okokat is kutatta. A hatóság a jelentésben kitért arra is, hogy a kereskedők túl magas árrést alkalmaztak a tartós élelmiszerek értékesítése során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tartós élelmiszerek piacán végzett vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal. Az erről szóló jelentésből kiderült, a kereskedők túl magas árrést alkalmaztak - írta meg a 24.hu az Azénpénzem értesülései alapján. A GVH vizsgálatában az élelmiszerek drágulásának okait elemezte, illetve az infláció megugrása mögött álló esetleges okokat kutatta. Ami a beszerzési és eladási ár különbözetét, azaz az árrést - amiből a kereskedők a többi költségeiket fedezik - illeti, a következő főbb megállapításokat tették: 2022-ben az ellátási lánc minden szintjén (termelők, feldolgozók, kiskereskedők) található példa olyan termékre, amelynek árrése, nyereségtartalma növekedett, és olyanra is, amelynél ez csökkent.

A jelentésből az is kiderült, hogy a piaci szereplők között eltérések tapasztalhatók, a feldolgozók és a kiskereskedők pedig a vizsgáltaknál lényegesen több árucikkel foglalkoznak, így ezek alapján összességében nem lehet következtetéseket levonni a piaci szereplők jövedelmi pozíciójára és annak változására vonatkozóan. Kiskereskedelmi szinten ugyanakkor az látható, hogy a vizsgált tartós termékeknél a vállalkozások bruttó árrése jellemzően a fogyasztói ár nagyobb részét tette ki, mint amit a GVH a tejtermékek esetén tapasztalt. Tehát a tartós élelmiszereken a kiskereskedők jellemzően magasabb nyereséget tudnak realizálni. A vizsgált termékkörön belül 25-35% között mozog a kiskereskedők bruttó árrése 2022-ben, ami jelentősnek tekinthető.

A GVH szakemberei arra is kitértek, hogy a vizsgált termékek érdemi áremelkedése hozzájárulhatott a kiskereskedelmi forgalomban tapasztalt jelentős volumencsökkenéshez, vagyis ahhoz, hogy mennyiségre egyre kevesebbet vásároltak az emberek. Több vizsgált terméknél is látható, hogy a kiskereskedelmi bruttó árrés százalékban és forintban is növekedett 2022-ben, a növekedés ráadásul sok esetben meghaladta a kiskereskedelmi költségek emelkedését, így a kiskereskedők által a terméken realizált átlagos nyereség a 2019-es, 2020-as és 2021-es szinthez képest megemelkedett 2022-re.

Ugyanakkor a GVH szerint az adott termék jelentős áremelkedését elsősorban nem ez okozta, hiszen a kiskereskedelmi szereplők nyeresége a bruttó fogyasztói ár kisebb részét tette csak ki. A jelentésbe bekerült egy olyan táblázat is, mely az uniós országokban mutatja az élelmiszerinflációt 2021, 2022 és 2023 márciusában. A számokból jól látszik, hogy az élelmiszerek magyarországi drágulása már 2021 tavaszán is rekord mértékű (1,9%-os) volt az unióban. Tavaly márciusra a magyar adat (14,3%) már jócskán meghaladta az összes országra a portál által számított 8,7%-os átlagot. Az idén viszont Magyarországon az átlag két és félszeresére (45,1%) rúgott az élelmiszerdrágulás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?