Új tilalom jöhet az EU-ban: nem mindenkinek tetszenek az unió tervei

Új tilalom jöhet az EU-ban: nem mindenkinek tetszenek az unió tervei

agrarszektor.hu
Erős kritikát fogalmazott meg a tervezett uniós csomagolóanyag-tilalommal szemben a német gyümölcskereskedők szövetsége. Szerintük egy ilyen tilalom nem csökkenti az élelmiszerpazarlást és nem növeli a termékek eltarthatóságát. Ettől függetlenül természetesen támogatják az EU erőfeszítéseit a csomagolási hulladék csökkentésére és a csomagolások újrahasznosítási arányának növelésére. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Német Gyümölcskereskedők Szövetsége (DFHV, Deutsche Fruchthandelsverband e.V.) élesen bírálta az Európai Unió által a gyümölcsök és zöldségek csomagolására bevezetni tervezett tilalmat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Egy ilyen tilalom kontraproduktív, mert nem csökkenti az élelmiszerpazarlást és nem növeli a termékek eltarthatóságát

- magyarázta Dr. Andreas Brügger, a DFHV ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető szerint ráadásul diszkriminatív, ha egy ilyen tilalom az élelmiszer ágazatban csak a zöldség és gyümölcs kategóriákat érinti. A gyümölcsök és zöldségek esetében alkalmazott csomagolás megvédte az érzékeny termékeket a károsodástól, biztosította a termékek higiéniáját, meghosszabbította az eltarthatósági időt és tájékoztatást nyújtott a fogyasztóknak. A DFHV természetesen támogatja az EU erőfeszítéseit a csomagolási hulladék csökkentésére és a csomagolások újrahasznosítási arányának növelésére. A gyümölcs- és zöldségfélék csomagolási hulladékának aránya az élelmiszeriparon belül azonban alig két százalék alatt van.

Ugyanaz az EU Bizottság, amely ösztönzőket határoz meg a fenntartható és egészséges táplálkozásra, de facto eltörli a fenntartható élelmiszeripar előfeltételeit

- zárta gondolatait Brügger.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?