Meglepő fordulat a magyar boltokban: durva, ami a tejtermékekkel történik

Meglepő fordulat a magyar boltokban: durva, ami a tejtermékekkel történik

agrarszektor.hu
A sajt kétségtelenül a legnépszerűbb és legkedveltebb élelmiszerek közé tartozik. Magyarországon több mint 11 kilogrammot eszünk meg belőle fejenként egy év alatt, éppen ezért is érinthette a legtöbb fogyasztót rosszul a hirtelen áremelkedés. Nem túlzás azt mondani, hogy egy időben luxusnak számított, ha valaki sajtot tudott vásárolni. Azóta javulni látszik a helyzet, de még mindig a megszokottnál magasabb árakkal nézhetünk farkasszemet a boltokban. Jó hír lehet azonban, hogy több tejtermék ára is csökkenésnek indult az elmúlt időkben. Hogy pontosan melyek ezek és mennyivel kell értük kevesebbet fizetnünk, az az alábbi cikkből kiderül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 márciusában az Európai Unióban 15 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 14 százalékkal, az USA-ban pedig 18 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A tejpiacon komoly csökkenések voltak megfigyelhetők, melyet jól bizonyít, hogy a nyerstej azonnali piaci ára Olaszországban a 2022. 42. - 2023. 19. hét között 24,25 euróval esett, ugyanakkor a 20. héten 1,25 euróval 45,5 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában is hasonló a helyzet, hiszen a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2022. 38. - 2023. 18. hét között 37,5 euróval csökkent, majd két hét alatt 5 euróval 31 euró/100 kilogrammra nőtt - derült ki az AKI adataiból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI, mint írja, Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 188,07 forint/ kilogramm volt 2023 áprilisában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos, a zsírtartalom 0,02 százalékpontos romlása, valamint az alapár 8 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 8 százalékkal mérséklődött 2023 áprilisában a 2023. márciusához képest, és 29 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2023 áprilisában az előző havi mennyiségtől és a 2022. áprilisitól egyaránt 4 százalékkal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 108,52 forint/kilogramm volt 2023 áprilisában, az előző havihoz képest 18 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 33 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 42 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 22 százalékkal nőtt 2023 áprilisában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A KSH adatai szerint az alábbiak szerint alakultak az árak:

  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej fogyasztói ára nem változott,
  • a gyümölcsjoghurt, a 12 százalék zsírtartalmú tejföl és az adagolt vaj (egyaránt -1 százalék),
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej (-3 százalék),
  • a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (-4 százalék),
  • az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej (-5 százalék),
  • a trappista tömbsajt (-9 százalék) csökkent ugyanebben az összehasonlításban.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan lapunk korábban megírta, jelentős árcsökkenés várható a hazai tejpiacon. Az európai uniós ár és mennyiségi tendenciák a nyerstej és az importált késztermékek szempontjából is meghatározók a magyar piac számára. Minden, ami a spot piacon, majd az EU piacán történik, az 2-3 hónapon belül törvényszerűen bekövetkezik nálunk is. A hazai folyamatok most lekövetik az európai trendeket, amelyre a magyar szereplők tevékenysége csak igen kis mértékben gyakorol hatást.

Van, amiben Észtország van a topon

Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ember szereti a sajtokat és szívesen fogyasztja is őket. Európában azt gondolhatnánk elsőre, hogy Svájc vagy éppen Franciaország járhat az élen a sajtfogyasztást illetően, pedig nem így van. A Statista 2021-es adatai alapján a legtöbb sajt Észtországban fogy, egy főre vetítve 24,6 kilogrammot esznek meg évente. Őket követik az írek a maguk 22,5 kilogramm/éves fogyasztásukkal, a láthatatlan dobogóra pedig még a finnek léphettek fel, akik évente 21,2 kilogramm sajtot esznek meg. Magyarországon ugyanakkor 11,4 kilogramm/fő/év a „leosztás”.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek a legnépszerűbb sajtok

Nem meglepő módon a legnépszerűbb sajtfajták Európában országonként eltérőek. Franciaországban például a Camembert, a Brie és a Roquefort a legnépszerűbb fajták, míg Olaszországban a parmezán, a mozzarella és a gorgonzola. Spanyolországban a Manchego és az Idiazabal a legkelendőbbek, míg Hollandiában a Gouda és az edami a kedvelt klasszikusok. A sajtfogyasztás Európában persze nemcsak ezekre a népszerű fajtákra korlátozódik, sok regionális és helyi sajtfajtát is előszeretettel fogyasztanak az emberek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?