Gyümölcsdrágulásban csak egy ország előzött meg minket az EU-ban

Gyümölcsdrágulásban csak egy ország előzött meg minket az EU-ban

agrarszektor.hu
A sárgadinnye, a görögdinnye, az eper és a barack a legkedveltebb nyári idénygyümölcsök Európában és Magyarországon egyaránt. Az Eurostat nemrég tette közzé a nyári gyümölcsök termesztésére vonatkozó 2022-es statisztikáit, melyből kiderül mely országok voltak a legnagyobb nyári gyümölcstermesztők. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legfrissebb elemzéséből kiderül, uniós szinten mennyi gyümölcs termett tavaly, Magyarország hol áll az uniós rangsorban a nyári gyümölcstermesztés területén, illetve, hogyan alakult a gyümölcsök ára az unióban. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat legfrissebb közlése szerint 2022-ben az EU-ban a sárgadinnye, görögdinnye, eper, őszibarack és nektarin együttes betakarított termése 8,6 millió tonna volt, ami 6,3%-os csökkenést jelent a 2021-es szinthez (9,2 millió tonna) képest. Ez a visszaesés a sárgadinnye (-9,5% 2022-ben) és a görögdinnye (-18,4% 2022-ben) alacsonyabb betakarításának köszönhető. Az őszibarack és a nektarin termelése viszont nőtt (+5,6% 2022-ben), az eperé pedig változatlan maradt 2022-ben. 2022 szélsőséges időjárása és a rendkívül aszályos nyara nemcsak hazánkban, de Európa nagy részén is hozzájárulhatott a mezőgazdasági termésátlagok csökkenéséhez.

Spanyolország az EU egyik legfontosabb nyári gyümölcstermesztője. Az EU görögdinnyéjének közel felét (45,4%), sárgadinnyéjének közel egyharmadát (32%), valamint az eper, az őszibarack és a nektarin több mint egynegyedét (rendre 27,3% és 26,9%) termelte 2022-ben. Hasonlóképpen, Olaszország az EU dinnyéjének (36,1%), őszibarackjának és nektarinjának (35,6%) valamivel több mint egyharmadát, valamint görögdinnyéjének egynegyedét (25,6%) termelte tavaly.

Egyes nyári gyümölcsök esetében más uniós tagállamok voltak a legfontosabb termelők: Lengyelország a második helyen állt az epertermelésben (az EU össztermelésének 16,7%-a), míg Görögország szintén második volt az őszibarack- és nektarintermelésben (27,1%) és a harmadik helyen állt a görögdinnye-termelésben (12,4%). Kiemelendő továbbá Franciaország a sárgadinnye-termesztésben (18,8%), ill. Németország az epertermelésben (az EU össztermelésének 11,1%-a).

Az árakat tekintve nagy a szórás az egyes tagországok gyümölcsre vonatkozó inflációjának tekintetében (az Eurostat nem közöl külön barackra, eperre és dinnyére vonatkozó inflációs statisztikákat, hanem a „gyümölcsök” kategóriaként teszi közzé az inflációs mutatóit). Az adatok szerint Észtországban 27,3%-kal voltak drágábbak a gyümölcsök 2023 júniusában, mint tavaly júniusban. Észtországot Magyarország (18,7%) és Lettország követi (17,8%), míg Spanyolországban tavaly júniushoz képest a gyümölcsök 3%-kal kerültek kevesebbe, Dániában pedig csak 2,7%-kal, Ausztriában 3,8%-kal kerültek többe az egy évvel ezelőtti szintekhez képest. Az Európai Unió átlagában a gyümölcsök 8,3%-kal drágultak egy év alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?