Szalmonellás sertéshúst találtak Magyarországon: ezekben a boltokban árulták

Szalmonellás sertéshúst találtak Magyarországon: ezekben a boltokban árulták

agrarszektor.hu
Az EU élelmiszer-biztonsági riasztási rendszerébe (RASFF) szerdán került fel egy magyarországi érintettségű Németországból érkező sertés darált hús, amelynél szalmonella gyanúja merült fel. Mint kiderült, az előre csomagolt termék a Lidl boltjaiban volt kapható, a fertőzött hús miatt élelmiszer-biztonsági eljárás indult az áruházlánc ellen. Az áru már nincs a boltokban, így visszahívni sem lehet. Annak, aki esetleg vásárolt is belőle, de rendesen megfőzte, nem kell aggódnia.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-biztonsági előírások megsértésének gyanúja miatt eljárást indított a Lidl Magyarország Bt. ellen, miután szalmonella jelenlétét mutatták ki egy németországi üzemben előállított, előre csomagolt sertés darált hús termékben - írja a HVG. Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, szerdán két olyan húsipari termék is fennakadt az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF), amiből Magyarországi boltokba is szállítottak. Az egyik tétel, amely Németországból érkezett, szalmonneállaval fertőzőtt sertéshús; míg a másik, Ukrajnából ide szállított termék esetében hűtési gondok merültek fel.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A németországi termékek azután akadtak fenn a rostán, hogy mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek az áruházláncokban kapható, friss sertés darált hús termékekből. A Nébih jelezte, tettek bejelentést az RASFF-be is, és várják a német hatóság vizsgálatát. Ugyanakkor ezek a termékek valószínűleg már nincsenek a boltokban, mivel a hatóság tájékoztatása szerint szeptember 2-án lejárt a fogyaszthatósági idejük, ennélfogva „a termékekre vonatkozó hatósági intézkedés nem lehetséges”, vagyis már nem lehet visszahívni. Habár valószínűleg számos háztartásba került a húsból, aggodalomra nincs ok, ugyanis a kifogásolt termék jellegénél fogva a fogyasztói kockázat nem jelentős, mert a szalmonella az alapos hőkezelés során elpusztul, így egészségkárosodást nem okoz - közölték.

A másik RASFF-nek tett bejelentés ukrán eredetű hűtött csirkehússal kapcsolatos, de ez csak annyiban érinti Magyarországot, hogy Záhonynál, a magyar állategészségügyi határállomáson derült ki, hogy egy Szlovákiába szánt szállítmány esetében megszakadt a hűtési lánc. A Nébih ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a szállítmányt visszautasították, és „az ukrán csirkehús nem került a szlovák fogyasztókhoz”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?