A franciák meglépték: októbertől csak ilyen kenyerek lesznek a boltjaikban

A franciák meglépték: októbertől csak ilyen kenyerek lesznek a boltjaikban

agrarszektor.hu
A fogyasztók egészségének védelme érdekében október 1-jétől ismét csökkenteni fogják a kenyér sótartalmát Franciaországban. A kezdeményezés összhangban áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólításával, amely szerint 2025-ig 30 százalékkal kellene csökkenteni az emberek sófogyasztását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fogyasztók egészségének védelme érdekében október 1-jétől ismét csökkenteni fogja a kenyér sótartalmát a franciaországi sütőipari és cukrászati szövetség (Confédération Nationale de la Boulangerie et de la Pâtisserie Française). Ettől kezdve a 100 gramm hagyományos kenyérben 1,4 grammnyi só lehet, a „különleges” kenyerek 100 grammjának sótaralma pedig nem haladhatja meg az 1,3 grammot - olvasható a HVG.hu oldalán.

Az iparág tavaly már elkötelezte magát a sótartalom csökkenése mellett, az akkori maximum 1,5 gramm volt százgrammonként. Ezt a célt 82%-ban sikerült elérnie a kenyérkészítőknek a szakmai szövetség szerint. A kisvállakozók azzal segítik egymást, hogy közösen dolgozzák ki az új, kevesebb sót igénylő recepteket.

A kezdeményezés összhangban áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólításával, amely szerint 2025-ig 30%-kal kellene csökkenteni az emberek sófogyasztását. Franciaországban azért is fontos kérdés a kenyerek sótartalma, mert ott évente 10 milliárd bagettet adnak el, a franciák pedig átlagosan napi 105 gramm kenyeret fogyasztanak el minden egyes nap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?