Elképesztő: ki nem találnád, mit termesztenek már az élelmes osztrák gazdák

Elképesztő: ki nem találnád, mit termesztenek már az élelmes osztrák gazdák

agrarszektor.hu
Egyre több gazda hagy fel a szőlő- és a kukoricatermesztéssel Alsó-Ausztriában. Helyette inkább olyan egzotikus dolgokba vágnak bele, mint például a kurkuma vagy a vaszabi, vagyis a japán vízitorma termesztése. A szomszédban ráadásul már kezdenek megjelenni a garnélarák-nevelő gazdaságok is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Veszélybe kerülhet a bortermesztés Alsó-Ausztriában, nem beszélve a kukoricatermesztésről. Egyre több helyi gazda hagy fel a szőlőkultúrával, vagy éppen a kukorica termesztésével. Ezek helyett inkább földimogyorót ültetnek, vagy olyan egzotikus dolgokat, mint például a kurkuma, a sáfrány, a gyömbér vagy épp a vaszabi - olvasható az Index oldalán.

Emellett pedig, bármennyire is furcsán hangzik, de Ausztriában néhány éve már megjelentek az első garnélarák-nevelő gazdaságok. A változás hátterében - nem meglepő módon - az éghajlatváltozás van, a régió átalakuló klímája ugyanis már azt is lehetővé teszi, hogy a hegyekben ne csupán a muflon és az egyéb agancsos vad legyen érték, hanem a vízben tenyésztett rák is. A változás alighanem megfordíthatatlan, és ha a gazdák nem alkalmazkodnak, elveszíthetik a gazdaságukat, üzemüket vagy vállalkozásukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?