Durvul a helyzet: bármikor beüthet a rizshiány

Durvul a helyzet: bármikor beüthet a rizshiány

agrarszektor.hu
A rizs a világ népességének több mint fele számára létfontosságú alapélelmiszer, ám az, hogy India exporttilalmat vezetett be rá, nemcsak a globális piacra van hatással, de veszélyezteti az élelmezésbiztonságot. A fejlődő országok ugyanis így nem tudnak hozzájutni a számukra elengedhetetlen rizshez. India 2023 júliusában döntött úgy, hogy megtiltja a sima, fehér, hosszú szemű rizs kivitelét az országból annak érdekében, hogy elegendő mennyiség maradjon a hazai piacon, illetve csökkenjenek a fogyasztói árak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

India 2022 szepteméberben 20 százalékos vámot vetett ki egyes rizsfajták kivitelére, majd 2023 júliusában betiltotta a sima, fehér, hosszú szemű rizs exportját - írja a CNBC. India rizsexportja a piac 40 százalékát teszi ki, így bármilyen erre vonatkozó tilalom gyorsan befolyásolja a globális árakat. A Nemzetközi Élelmiszer-politikai Kutatóintézet szerint a rizs ára 15-20 százalékkal emelkedett meg, és közel 12 év után a legmagasabb szinten van.

Az Indiából származó egyszerű, fehér, hosszú szemű rizst számos afrikai és délkelet-ázsiai országba szállítják, így a tilalom bevezetése ezeket a fejlődő országokat érinti a legkeményebben

- mondta Peter Bachmann, a politikai és kormányzati ügyekért felelős alelnök a CNBC-nek. Hozzátette, India döntése mögött az áll, hogy igyekszik biztosítani a megfelelő mennyiségű rizst a hazai piacon, illetve ezzel próbálják csökkenteni a fogyasztói árakat is. 

A jelenlegi rizsárak azonban nem kedveznek az amerikai termesztőknek, akik jelenleg próbálják megőrizni a rizsfarmok nyereségességét. A legnagyobb gond, hogy a rizs ára nem úgy változik, ahogyan az inputköltségek emelkednek, ezért is az amerikai kongresszus elfogadott egy 250 millió dolláros kiegészítő finanszírozást a rizstermesztő gazdák segítése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?