Gondok a brit tejágazatban: sok termelő lehúzhatja a rolót

Gondok a brit tejágazatban: sok termelő lehúzhatja a rolót

agrarszektor.hu
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben az NFU érdekképviseleti szervezet által a brit tejtermelők körében végzett felmérés megállapításait ismerteti. Az Egyesült Királyság Nemzeti Gazdaszövetségének felmérési eredményei aggasztóak, mivel a tejágazat jövője bizonytalan. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A brit gazdák stabil és fenntartható jövőjének megteremtését célul kitűző, Anglia és Wales egyik legjelentősebb érdekképviseleti szerve, az NFU által 2023-ban közzétett, közel 600 brit tejtermelő körében végzett tejtermeléssel kapcsolatos szándékfelmérés szerint a brit termelők közel 10%-a úgy véli, hogy 2025-re valószínűleg leállítja a tejtermelését, szemben az előző felmérés során mért 7%-os értékkel. Az Egyesült Királyság Nemzeti Gazdaszövetségének felmérési eredményei aggasztóak, mivel a tejágazat jövője bizonytalan. Az alacsony árak, az elégtelen hozamok, az ingadozó piacok és a gazdaságon belüli szükséges beruházások mértéke miatt a brit tejtermelők közül sokan így válaszoltak a felmérésre. Emellett az inputárak emelkedése, beleértve a takarmányárak 84%-os, az energiaárak 83%-os és a műtrágyaárak 74%-os emelkedését, mind-mind aggodalomra adnak okot - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az évi 1 millió liternél kevesebb tejet előállító, kisebb termelőket érinti leginkább a jelenlegi piaci helyzet, mintsem azokat, akik nagyobb mennyiséget előállítanak elő. A kisebb vállalkozások pedig nagyobb valószínűséggel szüntetik be a termelést az elkövetkező években. A gazdálkodók további 23%-a mondta azt, hogy "bizonytalan" abban, hogy vállalkozása 2025 márciusa után is folytatja-e a tejtermelést és alaposan átgondolja a jövőjét az ágazatban. A Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács, az AHDB adatai alapján jelenleg Nagy-Britanniában a becslések szerint 7500 tejtermelő van, ami 4,8%-os csökkenést jelent a 2022-es értékhez képest.

A termeléssel felhagyók több mint egyharmada, 36%-a a nyugdíjba vonulás miatt szünteti be a tevékenységét és csaknem egyötödük, 18%-uk pedig átadja gazdaságát a következő generációnak. A válaszadók közel háromnegyede (74%) a mezőgazdasági munkaerőhiányt is a növekedés akadályaként emelte ki. A termelést leállító gazdálkodók több mint fele (52%) pedig nem tud lépést tartani azon beruházási mértékkel, amelyre a vállalkozásuknak szüksége lenne ahhoz, hogy a különböző előírt követelményeknek megfeleljenek. Az egyik ilyen tényező a hígtrágya tárolása, amely a többség (91%) számára a legfőbb aggodalmat jelenti, amikor a termelésének jövőbeni növelését mérlegeli.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért az NFU arra törekszik, hogy a tejtermelők minél könnyebben hozzáférhessenek a környezetvédelmi keretrendszerben rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségekhez, mint például a DEFRA Hígtrágya-infrastruktúra támogatás és a Fenntartható Mezőgazdasági Ösztönző támogatás (SFI - Sustainable Farming Incentive), hogy a továbblépéshez szükséges támogatásokat igénybe tudják venni. Ahogy az NFU Tejipari Tanácsának elnöke, Michael Oakes mondta:

Az infláció és a termelési költségek veszélyeztetik a tejtermelés hosszú távú ellenálló képességét, ami a brit tejtermelők körében "bizalmi válsághoz" vezet. A felmérés eredményei szerint az ellátási lánc méltányossága, pártatlansága és korrektsége kulcsfontosságú tényezők, a tejtermelők közel 90%-a szerint mindezek fontos tényezők a tejtermelés jövőbeli támogatása szempontjából. A várhatóan még ebben az évben életbe lépő, az egész iparágra kiterjedő új szerződési szabályozásnak támogatnia kell a méltányosabb, átláthatóbb és elszámoltathatóbb ellátási láncokat. A brit tejtermékek iránti növekvő globális kereslet miatt tudjuk, hogy ágazatunk előtt hosszú távon fényes jövő áll. Ahhoz, hogy ezt a potenciált maximálisan kihasználhassuk, a kormánynak továbbra is együtt kell működnie velünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a megfelelő környezetvédelmi, szabályozási és kereskedelmi keretet a kiváló minőségű, tápláló és fenntartható élelmiszerek előállításának támogatásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?