Komoly kijelentést tett az uniós biztos az EU mezőgazdaságáról

Komoly kijelentést tett az uniós biztos az EU mezőgazdaságáról

MTI
Az EU-nak biztosítani kell, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat versenyképes maradjon, ugyanakkor tisztességes jövedelmet biztosítson az összes gazdálkodó, kis- és középvállalkozás számára, azért is fontos ez, hogy a szektor vonzó maradjon a gazdálkodók következő generációja számára - jelentette ki Maros Sefcovic uniós biztos szerdán Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fenntartható és méltányosan javadalmazott uniós mezőgazdaságról szóló vitában az uniós biztos elmondta: Európa büszke lehet agrár-élelmiszeripari ágazatára, amely nemcsak 450 millió európai és több millió Európán kívüli számára garantálja a jó minőségű élelmiszert. Felhívta a figyelmet azonban, hogy az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, az erőforrások növekvő szűkössége, az ársokkok és az egyre élesebb verseny által jellemezhető globális piac óriási hatást gyakorol az agrárágazatra és a vidéki közösségekre.

Az Európa utcáin tüntető gazdákból láthattuk, hogy sokan úgy érzik, csapdába estek, mert keresetük nem elégíti ki szükségleteiket. Ezért cselekednünk kell, hogy biztosítsuk az ágazat jövőjét, ahol a mezőgazdaság és a természetvédelem kéz a kézben jár, egyensúlyban van

- mutatott rá Maros Sefcovic.

Az uniós biztos szerint a mezőgazdaság és a környezetvédelem témája megosztottsághoz vezetett, ezért elengedhetetlen, hogy az összes érdekelt fél párbeszédet folytasson egy közös jövőkép meghatározása érdekében. Mint mondta, az EU a stratégiai párbeszédet indított e célból, amelyben uniós szintű szövetségek és szervezetek vesznek részt, köztük számos európai csoportot képviselő ernyőszervezet. Egyúttal azt is hangsúlyozta: a gazdák és a vidéki közösségek számára elsőként az életszínvonal biztosítására kell összpontosítani.

Meg kell vitatnunk, hogyan aknázzuk ki a tudás és a technológiai innováció által kínált hatalmas lehetőségeket, és mozdítsuk elő az EU élelmezési rendszerének virágzó jövőjét a versenyképes világban

- tette hozzá Maros Sefcovic.

Kiemelte, hogy a közös agrárpolitikán keresztül az EU költségvetése továbbra is támogatja a mezőgazdasági termelőket. Ugyanakkor - tette hozzá az uniós biztos - ez a pénz önmagában nem elég a kihívások megoldásához és az éghajlatváltozás kezeléséhez.

A gazdálkodók tudják, mit tesznek, és a mi feladatunk, hogy támogassuk őket zöldátállásban, a mezőgazdaságban alkalmazott összes jó gyakorlat kiterjesztésével. Gazdáink megérdemlik, hogy tisztességesen megéljenek. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha együtt dolgozunk az éghajlati és biodiverzitási céljaink eléréséért

- hangoztatta az uniós biztos.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?