Kiderült a csúf igazság: eltűnt több ezer hektár kert Magyarországon

Kiderült a csúf igazság: eltűnt több ezer hektár kert Magyarországon

Nagy Z. Róbert
Húsz év alatt a konyhakertként művelt területek mérete 102 ezer hektárról 3,1 ezer hektárra csökkent hazánkban, ami körülbelül 97 százalékos visszaesés. 2021. nyara óta 56 százalékkal emelkedtek a magyar élelmiszerárak, míg a közép-kelet-európai országokban ez az áremelkedés átlagosan 36,4 százalék volt. Azzal, hogy a családellátó konyhakertek száma bezuhant, az emberek élelmiszer önrendelkezése gyakorlatilag megszűnt: ha a kiskertekben nincsen zöldség-gyümölcs, akkor az élelmiszert meg kell venni, hiszen enni, azt muszáj.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A konyhakertek megszűnése és a magas élelmiszerinfláció

Magyarországon a konyhakertek aránya az ezredforduló óta folyamatosan csökken a mezőgazdasági földhasználaton belül. 2000-ben még 102 ezer hektárt műveltek így, az agrárterület 2,3 százalékát. Ez 2019-ben 38,6 ezer hektárra, a mezőgazdasági terület 0,9 százalékára mérséklődött. Ekkor következett be a nagy esés: 2020-ban már csak 3,1 ezer hektár konyhakert volt Magyarországon, 0,1 százalékos arányban.

E negatív tendencia a 2022-23. évi nagy élelmiszerár robbanást nem indokolja, hiszen már jóval korábban elkezdődött a kertek eltűnése. Sokkal nagyobb szerepe van ebben a kiskereskedelmi láncokra kivetett különadóknak, amiket természetesen a cégek át tudnak hárítani a vevőkre, mindenféle tilalom ellenére is. Természetesen nem tesz jót az élelmiszeráraknak a nagy boltok korlátozása sem, hiszen így a fix költségeket kisebb területen és forgalom mellett kell kitermelni a cégeknek. A kisboltok ezért adják mindig drágábban az árut. Mindemellett a magyar eredetű termékeknek gyakran magasabb az áruk, mint az importé, tehát a magyar gazdák védelme behozatali korlátozásokkal a magyar fogyasztók számára drágítja a termékeket

- mondta az Agrárszektornak Némethné Dr. Pál Katalin a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője.

A konyhakerteknek a kényelem lett a veszte

Az elmúlt két év igen magas inflációját szinte minden cég és magánszemély megérzi még most is a pénzügyi helyzetén. A különféle termékcsoportok között az élelmiszerek ára kimagaslóan emelkedett, ami érzékenyen érintette a lakosság nagy részét, hiszen míg például egy autó, bútor, vagy ruhavásárlás halasztható, az élelmiszerek esetén ez nem opció, mert enni mindennap kell. Az áremelkedések miatti csökkenő kereslet pedig a kereskedelmi szektort érintette érzékenyen. Az infláció mostanra lecsökkent, de az árak többségében magasak maradtak.

Körülbelül az 1990-es évekig a falusi házak melletti portákon a család ellátását részben megoldó konyhakertek jellemzőek voltak, de a városi emberek közül is nagyon sokan rendelkeztek nyaralóval, hétvégi házzal, aminek a kertjében zöldségeket, gyümölcsöket termesztettek. Egy 150 négyzetméteres területen már családi mértékben jelentős mennyiségű zöldség termeszthető meg, ennek ellenére körülbelül 30 évvel ezelőtt elkezdődött egy negatív folyamat. A haszonkertek száma csökkenni kezdett és helyüket a kevesebb munkával fenntartható - de élelmiszert nem adó - gyepesített területek és díszkertek vették át. Napjainkban már a falvakban is alig lehet látni konyhakerteket

- közölte lapunkkal Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, aki 1967-től volt a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének a tagja, később alelnöke, majd 1995-2020. között pedig az elnöke. Hozzátette, a boltokban a zöldség-gyümölcs választék bővülésével, azzal, hogy a korábban szezonális termékek is állandóvá váltak (télen is lehet paprikát, paradicsomot, uborkát kapni) az emberek rászoktak erre a kényelemre, mert tényleg egyszerűbb megvenni ezeket, mint megtermelni. Az emberek érdeklődése is változott, míg korábban a kert az aktív kikapcsolódás színtere volt, ma már sokkal többféle tevékenység létezik melyek elvonják a figyelmet a házikerti termesztéstől, ami egy hasznot is hozó, de alapvetően szabadidős tevékenység volt.

A konyhakertek eltűnésének az is oka, hogy a régi kertészkedők utánpótlás kinevelése nélkül megöregedtek. Az inputanyagok árának növekedése miatt ma már nem lehet kijelenteni, hogy az otthon termelt zöldség, vagy gyümölcs olcsóbban állítható elő, mint ha a boltokban vásároljuk meg, de előnyük, hogy biológiai-, és nem gazdasági érettségben szedhető le a termény, emiatt sokkal ízletesebb, egészségesebb

- emelte ki a szakember.

Az ÁFA bevételek is megéreznék a változást

A témában több kiskert tulajdonost megkérdeztünk, szinte mindenki egyetértett abban, hogy a családok élelmiszer-ellátásban korábban jelentős szerepet játszó konyhakertek számának drasztikus visszaesését egy társadalmi változás indította el. Az emberek a munkájukért kapott pénzből szerettek volna mindent megvenni a kényelmük érdekében: zöldséget, gyümölcsöt, húst, sőt készételeket is.

Ez azonban az egyének szintjén csak a kezdet volt az élelmiszer önrendelkezés megszűnéséhez, mert a Magyarországon érvényben lévő rekordmagas ÁFA mérték miatt a mindenkori országvezetésnek sem volt érdeke a konyhakertek megmentése. Ennek egyszerű oka van: amit a boltban vásárolnak meg az emberek, azon jelentős ÁFA bevétele van a költségvetésnek. Amennyiben otthon termel valaki, hagyományos módszerekkel, kevés vásárolt inputanyag befektetéssel és saját magfogással, azzal ÁFA kiesést okoz. Ha a családok többsége ma annyi zöldséget-gyümölcsöt termelne magának, és olyan módszerekkel mint az 40-50 éve jellemző volt, az óriási bevételkiesést jelentene az államnak

- mondta egy kiskert tulajdonos. Megtudtuk azt is, hogy fél évszázaddal ezelőtt, ha zavar keletkezett volna bolti ellátásban, azt a családok szinte meg sem érezték volna, mert jelentős mennyiségű saját termelésű élelmiszer tartalékokkal rendelkeztek, míg, ha valami miatt ma szűnne meg a boltok ellátása, akkor az emberek már pár nap múlva éheznének.

Némethné Dr. Pál Katalin szerint közgazdaságilag a kiskerti termés mennyisége olyan csekély, hogy ez nem rendíti meg az ÁFA-bevételeket, egészen biztosan nem a költségvetés pénzhiánya van a jelenség mögött. Az is biztos, hogy a saját konyhakerti termék jelenleg a legdrágább, ha a felhasznált alap-, és szaporító anyagokat, vizet, energiát (amik ÁFA-bevételt is generálnak!), valamint a tulajdonos saját munkaerejét piaci áron számoljuk és elosztjuk a házikerti termés mennyiségével.

Én nem látok semmilyen ellenséges szándékot a konyhakertek visszaszorulása mögött. A szociológiai okok - az életmód megváltozása - sokkal jobb magyarázatnak tűnnek. Sőt, idevenném a szabadidős programok bőségesebbé váló kínálatát is, ami elvonja az embereket a kertműveléstől

- említette a szakember.

Nem csak a kertekről van szó

Ahogy a családellátásban szerepet játszó konyhakertekből díszkertek lettek (vagy rosszabb esetben lebetonozott udvarok) ez nem egy elszigetelt folyamatként működött. Korábban sokan sertést hizlaltak, kecskéket tartottak, de a baromfiudvarok is jellemzőek voltak szinte minden kertes háznál. A galamb-, és nyúltenyésztők száma is sokkal magasabb volt korábban, és ezek az állatok is a család húsellátását segítették. Ahogy a kertek élelmiszertermelést szolgáltató részei rekreációs-, és díszkertté váltak, épp úgy tűntek el az udvarokból a kishaszonállatok, és vették át a helyüket a kiskedvencek, mint a kutyák, macskák és egyéb olyan fajok, amelyeket már nem a hústermelési céllal tartanak, hanem társállatként, szinte családtagként kezelve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58