Súlyos gondok vannak ezzel a lengyel gyümölccsel: erre már nincs megoldás?

Súlyos gondok vannak ezzel a lengyel gyümölccsel: erre már nincs megoldás?

agrarszektor.hu
Exportproblémák és egyre romló minőség nehezíti a lengyel Red Jonaprince piaci helyzetét. Kérdés, hogy mit hoz a közeljövő, mivel az előző három év áralakulása eltérő mintázatokat mutat. Sajnos nagy az esélye annak, hogy a 2020/2021-es szezon forgatókönyve ismétlődik meg, amikor több mint 30 százalékkal csökkent az ár március legvége-április eleje környékén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lengyelországban a Red Jonaprince fajta raktárkészletei a tavaly februári 220 ezer tonnához képest az idei évben 32,6%-kal kisebbek, mindössze 145,5 ezer tonna volt a tárolókban. Jelenleg a Red Jonaprince a legnagyobb területen termesztett almafajta a lengyeleknél, az elmúlt években hihetetlen dinamikával bővült a termőterülete - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Március elején azonban az alacsonyabb készletszintek ellenére is csak az 1,3-1,6 PLN/kg (120-145 Ft/kg) közötti sávban mozog a 70+-os válogatott tételek ára, ami 9%-kal alacsonyabb, mint február elején, de még mindig jóval magasabb, mint a 2022-es vagy a 2023-as idényben. A mostani visszaesés oka az export nehézségeiben és a betárolt tételek minőségi problémáiban keresendő.

A nagy kérdés, hogy mit hoz a közeljövő, mivel az előző három év áralakulása eltérő mintázatokat mutat. Sajnos nagy az esélye annak, hogy a 2020/2021-es szezon forgatókönyve ismétlődik meg, amikor több mint 30%-kal csökkent az ár március legvége-április eleje környékén. Ez azért tűnik valószínűnek, mert egyelőre nem látszik, hogyan növekedhetne az igény, elsősorban az exportkereslet a Red Jonaprince irányában. Még ha a következő hetekben be is indulna az export, az elsősorban a Golden és az Idared fajtákra vonatkozna elsődlegesen, és nem az egyre gyengébb minőségű Jonaprince-re (különösen a keménységgel vannak problémák). Erre utal, hogy a Red Jonaprince eladásai már januárban is rosszabbak voltak a tavalyinál (25 ezer tonna a 2023-as 30 ezer tonnához képest).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29