JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A kávéiparban a robusztát az arabica gyengébb testvérének tartják, amelyből hiányzik az arabica összetettsége és édesebb, lágyabb jegyei. A robusta szinte mindig tömegtermelésből származik és olcsó, a kávépiac pedig rendre kevesebbre értékeli, mint a nívósabbnak tartott arabicát.
A robusta piac csak a legjobb árat keresi. De mi ezen változtatni tudunk
- mondja Nguyen Van Hoa az Al-Jazeerának.
A klíma miatt veszélyben az arabica
A cikk megjegyzi: a változtatás valóban szükséges. Az arabica kávébabot, amely szinte mindenhol a minőségi kávé szinonimája, komolyan fenyegeti az éghajlatváltozás.
A sokszor lefitymált - de nevének megfelelően ellenálló - robusta kávébab imázsának és minőségének megreformálása kulcsfontosságú a kávé jövője szempontjából.
Ez a változás Vietnamban történhet meg. A világ legnagyobb robusta-termelője - és Brazília után a második a teljes kávétermelésben -, és az országban termesztett összes kávé 95-97 százalékát ez a kávébab teszi ki. Ez azóta így van, hogy a francia gyarmatosítók az 1850-es években kávénövényeket hoztak a régióba.