Köszönőviszonyban sincs a tojás ára a valósággal

Köszönőviszonyban sincs a tojás ára a valósággal

A kötelező akciózás és a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmának eltörlése miatt jelenleg nem tükrözi a tojás bolti ára a valós önköltségeket, amely jelenleg csak azért nem okoz problémát, mert mind az energia, mind a takarmány ára sokat csökkent az elmúlt egy évben. A kereskedelmi láncoknak komoly kiesést okozó jogszabályok ugyanakkor lehetőséget adnak számukra arra is, hogy vevőcsalogató termékként vonzóbb akciókat hirdessenek a húsvét előtti időszakban. Eközben a termelői piacokon működő szereplőknek egyre nehezebb az árverseny közepette tojást eladni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tojás fogyasztói ára elszakadt a termelői ártól, a kettő között nagyon kicsi a korreláció jelenleg, mert az árstop megszűnése után olyan jogszabály lépett életbe, amely a nagy forgalmú áruházláncokat arra kötelezi, hogy bruttó beszerzési áron értékesítsék a tojást. Ez azt jelenti, hogy annyiért kell neki adni, amennyiért kapja. Ráadásul ebből az árból kell a kereskedőknek a kötelező akciózást is végrehajtaniuk, figyelembe véve, hogy eltörölték a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát is

- mondta el az Agrárszektornak Pákozd Gergely. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke hozzátette: az tehát, hogy éppen mennyiért tudunk vásárolni tojást egy üzletben, az nagyban függ az éppen aktuális akciózási kényszertől.

Reklámértékkel bír a tojás ára

Fontos szempont, hogy a tojás adott esetben vevőcsalogató eszköz is lehet, különösen a szezonnak számító karácsony és húsvét idején. A kereskedelmet jól ismerő szakértők régóta hangoztatják: biztosra vehető, hogy az itt tett engedmény okozta kiesést a kereskedelmi szereplők más termékeken igyekeznek behozni.

A beszerzési ár alatti értékesítés tilalmának feloldása ráadásul ezen a téren némi mozgásteret is jelent a kereskedelmi láncoknak, míg a kizárólag tojáseladással foglalkozó nagykereskedőknek vagy éppen a termelői piacok árusainak ez nem jelent megoldást. Utóbbiakra ugyan nem vonatkozik a kötelező akciózás sem, elvileg tehát a beszerzési árra a szokásos hasznot is rászámolhatják, ám akkor annyival drágábbak lesznek a kiskerláncoknál, hogy vélhetően elveszítik vevőik nagy részét.

A jogszabály hatálya alá eső kiskereskedelmi láncok a számukra egyébként komoly fejfájást jelentő kötelező akciózást viszont legalább ilyen módon igyekeznek a maguk hasznára fordítani. Mint az alelnök megjegyezte:

Előfordul az, hogy egy nagy csomagoló beszállít valamilyen áron tojást az áruházláncnak, majd utána a kereskedő a beszerzési ár alatt is tudja ezt értékesíteni, mert a jogszabály szerint van rá lehetősége. De hogy pontosan ez azért van-e, mert a kötelező akciót érvényesíti, vagy azért, mert saját hatáskörben így dönt, azt már nem tudjuk.

Mi lesz, ha beköszönt a valóság?

Pákozd Gergely szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy mi fog történni akkor, ha a jogszabály hatályát veszíti, és újra piaci viszonyok alakítják majd a tojás árát. Mivel a mostani tervek szerint ez június 30-án esedékes, várhatóan nem fog nagy elmozdulást okozni a döntés, hiszen a nyár hagyományosan nem számít a tojásfogyasztás csúcsszezonjának. Az alelnök ugyanakkor hozzátette:

Valamilyen szintű korrelációt mindenképpen látni fogunk.

Egyelőre jól alakul az önköltség

Az elmúlt egy évben a mérséklődő energia- és szintén sokat csökkenő gabonaárak miatt a tojás önköltségi ára sokat esett, de az utóbbi hetekben-hónapokban ez már nem folytatódott, stagnálás tapasztalható. Sok múlik persze azon, hogy az egyes szereplőknek milyen szerződésük van, hiszen a termelők az inputbeszerzéseiket ritkán bonyolítják a spotpiacról, jellemzően határidős megállapodások keretében veszik az energiát és a takarmány-alapanyagokat is. Az energia esetében még előfordulnak kivétek, főleg a nagyobb tojástermelőknél a tőzsdei árképzés is szóba jön, de összességében mind az energia, mind pedig a takarmány beszerzését a határidős megállapodások uralják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán áru nyáron okozhat még gondokat

Pákozd Gergely elmondta azt is, alapvetően kedvez az ágazat számára, hogy a hazai jogszabályok szerint közvetlenül nem érkezhet ukrán tojás Magyarországra.

Látnunk kell ugyanakkor, hogy az európai piac nyitott, mivel a legtöbb ország nem zárta le a piacait az ukrán termékek előtt, az import pedig plusz kínálatot generál. A húsvéti szezon a tojásforgalmat illetően meglehetősen intenzív, jelenleg kevésbé látjuk ennek a hatását. Egyelőre van viszont némi félsz a termelőkben azt illetően, hogy nyáron, amikor kisebb a kereslet, mindez nem okoz-e majd piaci zavarokat.

Az alelnök hozzátette: jelenleg a húsvéti tojásellátás biztosított, mind mennyiségében, mind minőségében kielégítő kínálatot tudnak biztosítani a termelők, és pillanatnyilag a madárinfluenza sem okoz érdemi problémákat, nem tapasztal az ágazat nagyobb kitöréseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?