Meglepő hírek érkeztek a tojásról húsvét előtt: ezt jó, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek a tojásról húsvét előtt: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Idén olcsóbb lesz a tojás húsvétkor, mint egy éve. A szakértő szerint ünnepek idején ugyan várható némi áremelkedés, de nem kell az elmúlt évekhez hasonló, kiugróan magas értékekre számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amíg az 1980-as, 1990-es években a 300 darabot is meghaladta fejenként az egy főre eső éves tojásfogyasztás, ez most mindössze 240 darabot tesz ki. Pákozd Gergely, s Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke szerint húsvét környékén jellemzően nagyobb a kereslet, 23-30%-os forgalomnövekedéssel lehet számolni, ilyenkor a kiemelkedő időszakban a magyar beszerzés mellett bizonyos fokú importra is szükség van - írta meg az Infostart.

Pákozd Gergely tájékoztatása szerint az árakat három tényező alakítja. Az egyik az árstop kivezetése után bevezetett új rendelkezés, ami a nagy forgalmú áruházak esetében a beszerzési áron való értékesítést teszi kötelezővé, illetve a kötelező akciózás. A másik tényező az energia és a takarmány ára, ahol a szakértő szerint az elmúlt évben komoly visszaesés történt, így a jó ideje kialakult árak érvényesülhetnek. A harmadik tényező a kereslet-kínálat. Mint fogalmazott,

ilyenkor a megnövekedett kereslet felfele nyomja az árakat, de ezekre az időszakokra készülnek a termelők, így a kínálat is megfelelő. Figyelembe kell venni az Európai Unió nyitott piacát is, ahol szabadon áramlik a tojás az országok között, tehát ott, ahol vannak készletfeleslegek, azok megtalálják a helyüket.

A Tojásszövetség alelnöke hozzátette, a statisztikák alapján kevesebbet kell fizetni a tojásért, mint egy éve. És bár a húsvéti időszakban várható némi áremelkedés, de nem kell számítani az elmúlt évekhez hasonló kiugró értékekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?