Erre kell felkészülnünk - Újra drágul a cukor

agrarszektor.hu
Fordulat állhat be az idén a cukorpiacon, mivel megtörhet a négy éve tartó folyamatos árcsökkenés. A világ cukorkészletei ugyanis apadhatnak, miközben a fő exportőr Brazília drágábban értékesíthet. Az év második felében a magyar fogyasztói cukorárak is nőhetnek, bár erőteljesebb drágulás egyelőre nem lesz. Ma nálunk nagyon olcsó a cukor, hiszen a kilónkénti fogyasztói átlagár 190 forint körül mozog, míg négy éves 352 forint volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cukorpiacon a trendforduló egyre több jele érzékelhető. Bár Magyarországon mindössze egy cukorgyár - a kaposvári - működik, az alapanyagát előállító répatermelők és persze a fogyasztó pénztárcája miatt is tisztában kell lennünk a piaci folyamatok hátterével e stratégiai élelmiszernél. A hazai cukorárak világpiaci függése miatt a helyzet áttekintését is a "nemzetközi vizeken" kell kezdenünk.

Azért aktuális most erről beszélnünk, mert négy éve tartó csökkenés után ebben a gazdasági évben (a gazdasági év október 1-től szeptember 30-ig tart) a világ cukorkészletei csökkenhetnek azáltal, hogy a tartósan alacsony árak miatt esett a termelési kedv (volt ahol már cukorgyárakat zártak be), miközben a felhasználás tovább emelkedik. A fordulat az ártrendben a szűkülő kínálat mellett a világ legnagyobb cukortermelője, Brazília adóemelései, valamint a brazil valuta árfolyamának alakulása miatt is várható. Mivel a világ cukorexportjának közel 50 százalékát Brazília kivitele teszi ki, valutájuk árfolyamváltozása az egyik fontos hajtóereje a cukor világpiaci árának.

A globális cukortermelés a 2014/2015-ös gazdasági évben mintegy 2,6 millió tonnával, 172,5 millió tonnára csökkenhet. A visszaesést leginkább Brazília, Thaiföld és Kína mérséklődő termelése okozza. Ez már a harmadik év, amikor csökken a termelés. Eközben a cukorfogyasztás újabb rekordszintet, 171,0 millió tonnát fog elérni. A zárókészletek szintje az előző évi 44-ről 42 millió tonnára mérséklődhet.

 

Megingásokkal ugyan, de gyakorlatilag 4 éve csökken a cukor fogyasztói ára Magyarországon is. Miközben 2011 elején még 352, addig idén januárban már csak 189 forint volt a KSH által kimutatott kilogrammonkénti fogyasztói átlagár. A 46 százalékos csökkenés hátterében világpiaci ármozgások és a magyar cukorpiac sajtságai állnak. Ez utóbbiak közé az alacsony önellátottságunk és az adóhatóság látókörébe egyre gyakrabban kerülő visszaélések tartoznak.

 

A kilátások rövidtávon még nem, de akár már az év közepére fordulatot jeleznek a cukorárakban. Mivel a magyarországi piac nem önellátó, az ármozgásoknak fokozottan kitett. Ezért valószínűsíthető, hogy a fogyasztói cukorárak nálunk is növekedésnek indulnak, bár jelentősebb drágulási fordulatra még nem kell számítani.

A középtávú jövőképet ugyanakkor színesíti, hogy három év sincs már hátra az uniós cukorkvóta megszűnéséig, ám a jelek szerint sem addig, sem azután nem várható a cukorrépa-termelés érdemi bővülése, vagy új cukorgyár indulása Magyarországon. A leginkább a támogatások miatt jövedelmező cukorrépa helyett a kukoricából készülő izoglükóz gyártása bővülhet.

A 2020-ig tartó jelenlegi költségvetési-kifizetési ciklusban a cukorrépa termelők kapni fognak termeléshez kötött támogatást, 2015 és 2020 között összesen mintegy 48 millió eurót. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2014-ben 13,7 milliárd forint összegű támogatást fizetett ki részükre. Ez azt vetíti előre, hogy a 14-15 ezer hektáros cukorrépa-terület megmaradhat. Csak nosztalgiából említhető, hogy a '90-es évek elején 160 ezer hektár felett is volt e terület.

 

Az Európai Unió cukorpiaci szabályozása évtizedek óta jelentősen a világpiaci szint felett tartja a cukor árát. A termelési korlátozás 2017-es eltörlése után a közösségi cukorárak várhatóan tovább közelednek majd a világpiaci szinthez. Ez a cukorrépa árának mérséklődésével is jár majd, ami viszont a hatékony termelők irányába való termelés-koncentrálódást okoz. Ezzel együtt, az EU cukortermelése várhatóan nem fog mérséklődni.

Az EU előrejelzései szerint a közösség újra önellátó lehet cukorból, az izoglükóz aránya pedig meghaladhatja a piac 10 százalékát. Ezzel együtt a cukorrépából előállított bioetanol mennyiségi is csökkenni fog az EU-ban.

Összességében, az évek óta csökkenő cukorár hónapokon belül elérheti a mélypontját. A felpattanás mértéke még nehezen jelezhető előre, hiszen több tényezőtől, például az olajáraktól, a kereslet alakulásától és a termelés visszaesésének mértékétől is függ. A jelenlegi hazai termelési szint tartósan fenn maradhat, de az importfüggőség nem fog csökkenni.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?