Ficóék is felbátorodtak: durván csökkentenék az adót

agrarszektor.hu
Felére csökkentené a mostani húsz százalékról az alapvető élelmiszerek áfáját a szlovák kormány. Az adó mérséklése elemzők szerint ugyanakkor alig érintené a fogyasztókat, mivel a csökkentés kis része mutatkozna meg az árakban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Húsz százalékról tízre mérsékelné az alapvető élelmiszerek áfáját a szlovák kormány - írja a pozsonyi Új Szó. Robert Fico szlovák kormányfő a lépés bevezetése előtt egyezséget kötne a legnagyobb üzletláncokkal.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most a Dél-alföldi Gazdasági és Agrárfórumra!

A pénzügyi elemzők többsége viszont úgy véli, hogy az áfa mérséklése csak részben, vagy egyáltalán nem érintené a fogyasztókat, mivel a nemzetközi tapasztalatok alapján az áfacsökkentések legfeljebb harminc százalékkal mérséklik a fogyasztói árakat. Ezzel szemben az áfaemelések 70-90 százalékban beépülnek az árak növekedésébe.

Nálunk a sertés tőkehús áfája csökken 5 százalékra
Magyarországon a kormány jövőre huszonhét százalékról ötre mérsékelné a sertés tőkehús áfáját. A lépés visszaszoríthatja a feketepiacot, bár egyes vélemények szerint szerencsésebb lenne, ha az áfa az alapvető élelmiszerek jóval szélesebb körénél csökkenne tíz százalék alá. Sokan úgy vélik viszont, hogy az üzletláncok nálunk is lenyelik majd az adómérséklést, így abból a fogyasztók nálunk is keveset érzékelnek majd. Ha a teljes élelmiszergazdaságra kisebb áfakulcs vonatkozna, az mintegy 240 milliárd forintba kerülne az államnak.

Ráadásul várhatóan csak kevés élelmiszertípust érinthetne a szlovák intézkedés, ugyanis ha a leggyakrabban fogyasztott alapélelmiszerek mindegyikére érvényes lenne, a csökkentés évi 200-300 millió eurójába kerülne a kormánynak. A kabinet viszont csak 60-100 millió eurós bevételkiesést áldozna fel - derül ki a hivatalos nyilatkozatokból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03