Folytatja Brüsszel a háborút az oroszokkal

MTI
Meghosszabbítja az Európai Bizottság azoknak az intézkedéseknek a hatályát, amelyekkel a gyümölcstermelőket és a tejipart érintő orosz importtilalom hatását igyekszik enyhíteni. Döntően felvásárlási és raktározási beavatkozásokról, támogatásokról van szó.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tejipar számára a vaj és a sovány tejpor közvetlen piaci felvásárlása és a raktározás támogatása szeptember végén megszűnne, de a bizottság 2016 február végéig meghosszabbítja ezt a lehetőséget. A döntés október 1-jén lép majd hatályba. Brüsszel a jelenleg futó rendkívüli támogatási programban 108 ezer tonna vaj és 40 ezer tonna sovány tejpor raktározását, és mintegy 1200 tonna tejpor felvásárlását segítette elő.

A gyümölcstermelőket segíteni hivatott intézkedések június 30-án jártak le. Brüsszel ezeket egy évvel hosszabbítja majd meg, 2016. június 30-ig. Ennek keretében a bizottság azt támogatja, hogy az orosz importtilalom által érintett gyümölcsöket felvásárolják, majd ingyen, jótékonysági célból szétosszák, vagy más módon használják fel, például takarmányként, vagy komposztálás, illetve lepárlás céljára. A bizottság mennyiségi kvótákat állapít majd meg minden olyan ország számára, amely az importtilalom előtti években jelentősebb mennyiséget exportált az érintett gyümölcsökből Oroszországba. Emellett minden tagállam legfeljebb 3000 tonna termék kivonását segítheti elő a piacról. A június 30-án véget ért programban 155 millió euró támogatással 770 ezer tonnával csökkentette az Európai Unió a gyümölcskínálatot a piacon.

A bizottság megjegyzi, hogy a kínai kereslet csökkenésével a tejtermékek iránti globális kereslet is mérséklődött tavaly és az idei év első felében. Emellett pedig az orosz kormány is az uniós agrártermékek importtilalmának további egy évvel való meghosszabbításáról határozott, amit Brüsszel törvényellenesnek és indokolatlannak tart. A gyümölcsszektorban a brüsszeli testület továbbra is jelentős árleszorító hatásra számít amiatt, hogy az orosz importtilalom miatt az uniós termelők nem szállíthatnak erre a piacra termékeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03