Kakaós tejet iszol? - Megszólalt a hatóság

agrarszektor.hu
Jelölési hibák miatt több esetben indított eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kakaós tejek és italok ellenőrzése nyomán. Egyes gyártók az összetevők között nem tüntették fel az aromát és az adalékanyagokat. A Nébih szerint ugyanakkor minőségi szempontból biztonságosak a hazai gyártású tejtermékek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nébih a hazai boltok kínálatából 39 terméket - 19 kakaós tejet és 20 italt - vizsgált meg a közelmúltban. A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hiba miatt, ebből három termék gyártója - súlyos szabálysértés miatt - összesen mintegy 500 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, a többi élelmiszer-vállalkozás figyelmeztetést kap.

Súlyos jelölési hibának számított például, ha az összetevők között nem tüntették fel a gyártásnál felhasznált aromát, vagy az adalékanyagot. Az olyan általános egészségre vonatkozó állításokat is, mint például "egészséges", "erő", "élet", csak meghatározott feltételek mellett lehet használni.

"Elemeikre bontották" a termékeket
Az ellenőrzésekkel "elemeikre bontották" a kakaós tejeket és italokat a Nébih munkatársai. Valamennyi terméknél megvizsgálták például a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, a tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is. A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték a szakemberek

A vizsgálati eredményeket ugyanakkor megnyugtatónak tartja a Nébih, mivel az ellenőrzött tételek megfeleltek a minőségi és biztonsági paramétereknek. A hivatal az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál helyszíni szemlét is tartott, és az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent ellenőrzött. Az eredmények azt mutatják, hogy minőségi és biztonsági szempontból is bízhatunk a hazai gyártású termékekben - fogalmazott közleményében a Nébih.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?