Kitiltási botrány: ez lenne a valódi ok?

agrarszektor.hu
Az amerikai központú Bunge Limited tulajdonában lévő Bunge Zrt.-t is megkeresték "egy kormányzathoz közel álló, de nem kormányzati szervezet vezetői" abban a korrupciós botrányban, amelynek nyomán több, magyar kormányzathoz köthető személyt is kitiltottak az Amerikai Egyesült Államokból - írja az index.hu.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hírportál szerint a palackozott és ömlesztett étolajakat, illetve takarmánydarákat gyártó Bunge Zrt.-t azzal összefüggésben keresték meg, hogy a legálisan működő céget hosszú idő óta sújtják azok az áfacsalások, amelyek miatt irreálisan alacsony áron jelenhetnek meg egyes - külföldi - étolajak a magyar üzletekben. Ezek így jóval olcsóbban jutnak a boltokba a Bunge által gyártott Vénusz és Floriol étolajaknál.

Hatalmas szerep a világ olajosmag-piacán
A korábban Cereol néven működő hazai vállalatot 2003-ban vásárolta meg a Bunge Limited, amely a világ egyik legnagyobb olajosmag-feldolgozó vállalata. Az anyacég Európa mellett aktív az USA-ban, Kanadában, Dél-Amerikában és Ázsiában is. A Bunge Limited tevékenysége az ömlesztett mezőgazdasági termékek-kereskedelmen túl kiterjed a szója- és olajmagok feldolgozására, valamint a belőlük előállított késztermékek értékesítésére is. Ilyen termékek a különböző kiszerelésű étkezési olajok, a növényifehérje-tartalmú takarmányok, valamint a humán célú felhasználásra szánt fehérje- és lecitin termékek. A hazai piacon vezető szerepet betöltő Bunge Zrt. Martfűn és Nyírbátorban működtet gyárakat.


A Bunge-nak felkínált üzlet lényege a következő lehetett: ha a cég pénzzel támogat egy, az ajánlattevők által megnevezett alapítványt, akkor elintézik, hogy a NAV az amerikai céget is békén hagyja - közli az index.hu. Tehát a hírportál piaci információi szerint lényegében azt ajánlották fel az amerikaiaknak, hogy büntetlenül részt vehetnek az áfacsalásban, így korrigálva azt a bevételkiesést, amit éppen a csalások miatt szenvednek el.

A cég korábbi becslése szerint a napraforgó- és repcemag-kereskedelemben az áfacsalók éves szinten legalább 20−25 milliárd forint áfát nem fizetnek meg Magyarországon, ami a teljes áruforgalom 20 százaléka. Grászli János, a cég kereskedelmi igazgatója az index.hu-nak megerősítette, hogy 2012-ben a Bunge komolyan beszállt a csalások elleni küzdelembe. Egy tanulmány is született az Ernst and Young segítségével. Ebben arra tettek részletes javaslatot, hogy csökkentsék 10 százalék alá az alapvető élelmiszerek áfáját, mert a magas kulcs nagy haszon realizálását teszi lehetővé a csalók számára. A tanulmány szerint az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos nagyszabású áfacsalás megbénítja az iparágat, és több mint 128 milliárd forint - durván 500 millió euró - bevételtől fosztja meg évente a költségvetést.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?