Magyar kereskedőház nyílt Montenegróban

MTI
Újabb nyugat-balkáni országban, Montenegróban kezdte meg működését a legújabb kereskedőház; a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) célja, hogy növelje nyugat-balkáni exportpozícióját, megerősítse a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat és elősegítse a kölcsönös gazdasági növekedést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az MNKH közleménye szerint a keleti nyitás stratégiájának jegyében Magyarország kiemelten fontosnak tartja nyugat-balkáni kapcsolatrendszerének megerősítését - értesült az MTI. A macedóniai képviselet megnyitása után ezért Montenegróban terjeszkedik tovább az MNKH, így már két iroda támogatja a magyar kis- és középvállalkozások balkáni export-tevékenységét.

"A podgoricai kereskedőház megnyitása is azt tükrözi, hogy a montenegrói gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek Magyarország számára. Montenegró az egyik legfontosabb külgazdasági partnerünk a térségben, egyben a magyar tőkekivitel kiemelt célországa" - idézi a közlemény Szabó Lászlót, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát. A balkáni térség jó exportlehetőségeket kínál a magyar vállalkozások számára, a többi között ezért is döntöttek a montenegrói kirendeltség megnyitása mellett. A két ország között idén februárban már létrejött egy mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozat, mostantól azonban külön képviselet segíti az új piacok, új lehetőségek felé törekvő magyar cégeket - hangsúlyozta Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint.

A podgoricai képviselet nyitó ünnepségén jelen volt Igor Luksic, Montenegró miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, aki üdvözölte a magyar-montenegrói kapcsolatok további bővülését. A tájékoztatás szerint a Montenegróba irányuló export főként élelmiszeripari termékekből, hús és húskészítményekből, gabonafélékből és élő állatokból áll, de gépekre, szállítóeszközökre is van kereslet, emellett szolgáltatás és know-how exportra is igény mutatkozik.

Az MNKH ugyanakkor folyamatosan keresi a lehetőségeket, így a jövőben több együttműködés is kezdődhet például az építőipar, a lakáspolitika, a területrendezés, a hulladék- és szennyvízkezelés, az idegenforgalmi és az energetikai befektetések területén - közölték, hozzátéve, hogy Montenegró áramimportra szorul. Az év végéig még kilenc relációs kereskedőház megnyitására kerül sor, ezzel huszonötre bővül a képviseletek száma - tájékoztatott az MNKH.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03