Még mindig lehet tiltott lóhús a szalámiban?

agrarszektor.hu
Brüsszelben nem nyugodtak a tavalyi botrány miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Még mindig lehetnek olyan húsüzemek, amelyek titokban ellenőrizetlen lóhúst kevernek termékeikbe. Az Európai Bizottság újabb DNS-vizsgálatos ellenőrzéseket sürget.

Újabb szúrópróbaszerű DNS-vizsgálatok elvégzését javasolja az Európai Bizottság a tavalyi lóhúsbotrány miatt. A bizottság kezdeményezését az illetékes szakbizottság is támogatja. Brüsszel arra szeretne fényt deríteni, vannak-e még olyan húsüzemek, ahol a húskészítményekhez titokban és jogellenesen, ismeretlen eredetű, ellenőrizetlen lóhúst kevernek - írja az MTI.

A bizottság emlékeztet, hogy a 2013-ban elvégzett uniós szintű DNS-vizsgálatok a termékek 4,6 százalékában mutattak ki fel nem tüntetett, tisztázatlan forrásból származó lóhúst. "Bár a csalásnak közvetlen egészségi következményei nem voltak, a fogyasztók a botrányt követően egyértelműen azt jelezték, hogy az ellenőrzéseket szigorítani kell" - hangsúlyozza közleményében a bizottság, amely azt is világossá teszi, a tagállamok feladata annak meghatározása, hogy mikor végzik el az újabb vizsgálatokat.

A bizottság abban bízik, hogy a DNS-elemzés tavasszal megtörténik, s július végén már az ellenőrzés eredményét is közzéteheti.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?