Rábólintottak! - Magyaroké a debreceni tejgyár

agrarszektor.hu
Hozzájárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ahhoz, hogy a magyar tulajdonú székesfehérvári Alföldi Tej (AT) Kft. megvásárolja a FrieslandCampina Hungária (FH) Zrt. debreceni tejüzemét. A hazai nyerstej-felvásárlásban piacvezető AT április végén veszi át a telephelyet, ahol legalább két évig bérgyártást végez majd az FH-nak, miközben saját tejtermék-előállítását is átstrukturálja. Az uniós tejkvóták április elsejei megszüntetése miatt egyre kevésbé lesz versenyképes a magyar nyerstej-export, ezért az eddiginél is több alapanyagokat kell majd itthon feldolgozni - indokolja az akvizíciós kapacitásbővítést a székesfehérvári vállalat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megadta az engedélyt a GVH versenytanácsa ahhoz, hogy az Alföldi Tej Kft. megvásárolhassa a holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt. debreceni termelési egységét - nyilatkozta agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, az AT ügyvezető igazgatója. A székesfehérvári cég - amely hazai tejtermelő gazdaságok tulajdonában áll - várhatóan április 27-től veszi át Debrecenben a termelést, míg az FH mátészalkai gyárában folytatja tovább a magyarországi tejtermékgyártást.

A felek még február végén kötöttek adásvételi szerződést, majd nyújtottak be a GVH-hoz fúziós kérelmet. Mélykúti Tibor tájékoztatása szerint a két vállalat a következő napokban két további megállapodást is aláír majd. Ezekre azért van szükség, mert az AT legalább két évig bérgyártásban állítja majd elő a FrieslandCampina Hungária Zrt.-nek azokat a termékeket, amelyeket az FH eddig is Debrecenben gyártott. Elsősorban étkezési túróról, a Milli márkához tartozó kaukázusi kefírről, féltartós és ízesített tejekről, illetve az Oké! márkanevű tejszínkészítményekről van szó. Az AT vállalja, hogy a bérgyártáshoz szükséges tejmennyiséget az idén még az FH-tól vásárolja meg.

Az Alföldi Tej mostanáig körülbelül 20 százalékát vásárolta fel az 1,1-1,2 milliárd literre tehető éves ipari nyerstej-mennyiségnek, amellyel - a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó, hasonló részesedésű szegedi Sole-Mizo Zrt. mellett - eddig is piacvezető szerepet töltött be. Az AT székesfehérvári gyára naponta 650 ezer liter tejet képes feldolgozni, a debreceni telephellyel pedig a cég további 350 ezer literes napi kapacitáshoz jutott . A debreceni egység - az AT székesfehérvári, a Sole-Mizo szegedi és a Tolnatej Zrt. szekszárdi üzeme mögött - a negyedik legnagyobb hazai feldolgozónak számít, bár az utóbbi időszakban nem termelt teljes kapacitással. Az AT nem csak a kihasználtságot akarja javítani, hanem különböző fejlesztésekkel az üzem teljesítményét legalább napi 400 ezer literre szeretné növelni - mondta az ügyvezető igazgató.

Létszámbővítés és tőkeemelés
Az új tulajdonos két év alatt a jelenlegi százról kétszázra emeli a foglalkoztatottak számát - jelentették be az MTI szerint az adásvételi szerződés aláírásakor. Az Alföldi Tej Kft. termelői köre pedig egymilliárd forintos tőkeemelést is végrehajt.

A székesfehérvári cég a bérgyártás, illetve a várható fejlesztések mellett azt tervezi, hogy már rövidtávon átstrukturálja saját eddigi termelését is. Ennek részeként a sajtgyártást Székesfehérvárról Debrecenbe helyezi át és ide koncentrálja poralapú tejtermék-gyártását is. Mélykuti Tibor szerint e változtatások is azt jelzik, hogy a cég saját portfólióján belül a feldolgozott termékarány bővítésére helyezi a hangsúlyt.

A kapacitások és a feldolgozottsági fok növelésére azért is szükség lehet, mert április elsejétől megszűntek az uniós tejkvóták. Ennek nyomán több tagország is fokozhatja tejtermelését, emiatt pedig jelentősen csökkenhet a külpiaci igény a magyar nyerstej iránt. Erre utal, hogy az exportkereslet már az utóbbi időszakban is visszaesett, illetve nyomott árakon születtek csak üzletek.

Ezért Mélykuti Tibor szerint az országban megtermelt nyerstej egyre nagyobb hányadát kell majd itthon feldolgozni, lehetőleg minél nagyobb hozzáadott értékkel. Így ugyanis a magyar tejtermékek versenyképessége nem csak a hazai piacon javulna, hanem a kiviteli pozíciókat is erősíteni lehetne. Eddig az AT is főként ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejekkel és tejfölökkel szerepelt a külpiacokra, de a jövőben sajtokal és más feldolgozott tejtermékeket is exportálni szeretne.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02