Szent a béke a "nemtelen és visszataszító" trágyaborogatás után

agrarszektor.hu
Csatlakozik a magyar tulajdonú COOP üzletlánc a piaci szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácshoz (TT). A szintén TT-tag tejtermelők nemrég még "trágyaborogatásos" demonstrációt szervezetek a COOP-csoporthoz tartozó pécsi Mecsek Füszért Zrt. elé, bírálva az üzletlánc importpolitikáját. A COOP szerint viszont a hazai tejtermékek aránya a hozzá tartozó boltokban eddig is meghaladta a 80 százalékot, ezután pedig tovább növekedhet, ha a feldolgozók "versenyképes árú termékeket megfelelő mennyiségben nyújtanak esetleges hiányok esetén is".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A CO-OP Hungary Zrt. igazgatósága meghozta döntését, amelynek értelmében a COOP üzletlánc csatlakozik a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácshoz - áll a csoport mai közleményében. Ezzel ötre emelkedett a TT-be belépett kereskedelmi láncok száma, mivel a CBA, a Tesco, az Auchan és a Penny Market már korábban tagja lett a szervezetnek, amely sokáig csak a tejtermelőket és a tejfeldolgozókat tömörítette. A COOP a csatlakozástól azt várja, hogy "tovább erősödik az eddig is szoros együttműködés" a termelőkkel és a feldolgozókkal.

Nemtelen és visszataszító demonstráció után

A COOP belépésről szóló döntése azután született meg, hogy a tejtermelők július elején több helyszínen is demonstrációkat tartottak, tiltakozva a szerintük egyre növekvő és árletörő hatású tej- és tejtermékimport ellen. A megmozdulásokban a COOP-csoport is érintett volt, mert az állattartók az üzletlánchoz tartozó pécsi Mecsek Füszért Zrt. előtt is demonstráltak. Sőt, éppen ott hajtották végre az egyik "legkeményebb" akciót, hiszen importtejjel "kevert" tehéntrágyát borítottak az áruház bejárata elé.

A COOP akkori közleményében nemtelennek és visszataszítónak bélyegezte a tiltakozás és a hangulatkeltés "azon formáját, amelynek keretében trágyát borítanak élelmiszerlogisztikai központok elé. Ez nem csupán civilizálatlanság, hanem egyúttal higiéniai és közegészségügyi szempontból is elfogadhatatlan" - hangsúlyozta az üzletlánc.

Csak kiegészítő forrás az import

A csoport mostani közleményében pedig azt szögezi le, hogy több évtizedes működése során mindig is a hazai termelők és feldolgozók biztos és korrekt partnere volt, és a jövőben is a hazai áruk egyik legfontosabb értékesítője kíván maradni. Üzleteiben a hazai tej és tejtermék aránya eddig is meghaladta a nyolcvan százalékot, az importra pedig csak kiegészítő beszerzési forrásként támaszkodtak a kereskedelmi hálózat tagjai. A hazai tejtermékek arányának további növeléséhez azonban a COOP szerint az is szükséges, hogy a tejfeldolgozók versenyképes árú termékeket megfelelő mennyiségben nyújtsanak esetleges hiányok esetén is.

Az üzletlánc - tartalmazza a közlemény - azért is csatlakozott a TT-hez, hogy ezáltal is segítse a magyar tejtermelők, -feldolgozók és a kereskedelem minél hatékonyabb együttműködését. Az üzletlánc jogi kereteken belül érdekelt abban, hogy a hazai termelés minél biztosabb piacokra támaszkodhasson. A sikeres termelés és feldolgozás stabil munkahelyeket jelent, a biztos munkabér pedig a fogyasztásban is jelentkezik, ezért a jól működő hazai gazdaság a COOP létérdeke is.

Ki kell szolgálni a fogyasztókat nap mint nap

A COOP a tagságával összhangban ezért folytatja és tovább erősíti a korábbiakban is működő gyakorlatát, és amikor csak lehet, Magyarországon előállított termékeket, így magyar tejet és tejterméket kínál a vásárlóknak. Az üzletlánc alapfeladata ugyanakkor vásárlóinak kiszolgálása nap mint nap, megfelelő mennyiségű, minőségű és versenyképes árú termékekkel. A termelés, a feldolgozás és a kereskedelem hosszú távú összhangjához a kereskedelemnek értenie kell a termelés ciklikusságát, a termelőknek és a feldolgozóknak pedig el kell fogadniuk a kereskedelem sajátosságait, és alkalmazkodniuk kell a vásárlói igényekhez - fogalmaz a közlemény.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?