Ukrán krízis: a VM nyugodt, mások idegesek

agrarszektor.hu
Letöri vagy nem a magyar árakat a vámmentesség?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem aggódik a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) amiatt, hogy ukrán mezőgazdasági termékek árasztják el az országot és törik le a hazai árakat, ha az Európai Unió a szomszédos országnak vámmentes importkontingenseket nyit. Más vélemények szerint viszont például a gabonapiacon és a baromfiágazatban fennáll az árletörés veszélye.

Nem lesz jelentős hatása a magyar mezőgazdaságra az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodásban rögzített engedmények alkalmazásának - véli a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Brüsszel az ukrán mezőgazdasági terményekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti.

Jelenleg alig van import

A VM az MTI érdeklődésére közölte: egyes érzékeny mezőgazdasági termékek, köztük a gabona, a sertéshús, a marhahús és a baromfi termékek behozatala vámkvótákhoz kötött az engedmények alkalmazása esetén is. Az említett termékekből jelenleg számottevő import nem érkezik Magyarországra.

A hazai piac számára jelentős védelmet jelentenek a szigorú uniós növény- és állategészségügyi, valamint élelmiszerbiztonsági előírások, mivel csak az ezeknek megfelelő import termékek érkezhetnek az országba - véli a VM. Korábban viszont gabona- és baromfipiaci szakértők is úgy foglaltak állást, hogy a két ágazatban fennáll annak a veszélye, hogy a vámmentessé váló ukrán termékek árcsökkenést okoznak a hazai piacon

A dió vagy a melasz veszélyeztetettebb?

Az Ukrajnából származó, jelenleg vámköteles, jelentősebb magyar import termékek közül a vámok eltörlése a dióra, a melaszra, a napraforgómag olajra, a töltelékanyagnak használt tollra és a sütőélesztőre vonatkozik - érvel ugyanakkor a VM. A szójabab, a gyümölcsmagok és a mustármag importja most is vámmentes.

Mint ismert, az Európai Parlament (EP) április 3-án járult hozzá ahhoz a javaslathoz, amely az ukrán vasra, acélra, mezőgazdasági terményekre és gépekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti, illetve nagyban mérsékli. A döntés életbe lépéséhez még az EU miniszteri tanácsának hivatalos jóváhagyására is szükség van.

Akár húsvét után életbe léphet a vámmentesség

Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője már kilátásba helyezte, hogy a kereskedelmi kedvezményeket pár héten belül bevezetik. Erre az előzetes hírek szerint akár már közvetlenül a húsvéti ünnepek után is sor kerülhet.

Brüsszel és Kijev március 21-én írta alá az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét. A márciusi megállapodáshoz kiegészítő okmányt fűztek, amelynek értelmében az akkori aláírás csupán a politikai vonatkozású fejezetekre vonatkozik.

Egyoldalú uniós lépések

Később a szabadkereskedelmi egyezményt is alá akarják írni, ám az EU addig is egyoldalúan vámkönnyítésben részesít ukrán árucikkeket, főként mezőgazdasági és nehézipari termékeket, összesen mintegy félmilliárd euró értékben. Ukrajnának tehát a maga részéről egyelőre nem kell megnyitnia a piacát a vámok eltörlése révén az uniós termékek előtt. Az EU szerint ugyanis ez rövid távon komoly károkat okozna az ukrán gazdaságnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?