Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Kivonja a GMO-tartalmú ételeket - chipseket, tortillákat, salátákat és szószokat - éttermeiből az amerikai tőzsdén is szereplő Chipotle, amely mexikói ételeket forgalmaz. Emellett az étteremlánc lecseréli az összes GMO-tartalmú alapanyagot (például a szójaolajat) GMO-mentes napraforgó olajra és rizsolajra.
Az étterem vezetősége azért veszi ki a GMO-tartalmú élelmiszereket a kínálatból, mert kétségeik támadtak a genetikailag módosított alapanyagok minőségével és megbízhatóságával szemben. Úgy vélik, a GMO-k hosszú távú hatásai megkérdőjelezhetők, ráadásul termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet is.
A gyorsételeket nem kötelező olcsó, tartósítószerekkel és mesterséges színezékekkel kezelt alapanyagokból készíteni - nyilatkozta Steve Ells, a gyorsétterem lánc vezérigazgatója. Szerinte a GMO-s élelmiszerek egyelőre beváltatlan ígéretek csupán, így az étteremlánc a tradicionális megoldásokat szeretné megőrizni. Az étteremlánc - amely a 2013-as adatok szerint 1500 éttermével az USA tizenhatodik leglátogatottabb ilyen hálózata - már korábban is tett lépéseket a GMO-mentes étlap kialakításáért, de csak mostanra sikerült száműznie a kérdéses élelmiszereket.
Az újítások ellenére egyes források szerint a Chipotle csirke-és disznóhúsból készült ételei továbbra is olyan állatokból készülhetnek, amelyek GMO takarmányt esznek. Az USA-ban ugyanis általánosan elterjedt a GMO-növények termesztése és takarmányozási felhasználása - írja a newyorktimes.com