Zűrös EKÁER: a hosszabbítás hosszabbítása jöhet

agrarszektor.hu
Akkor lesz értelme az idén bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszernek (ekáer), ha alkalmas lesz a csalók legnagyobb mértékű kiszűrésére, miközben a lehető legkisebb adminisztrációs pluszterhet rója a legális élelmiszeripari cégekre - jelentette ki az agrárszektor.hu-nak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke. Az Éfosz egyetért az ekáer próbaüzemének egy hónapos meghosszabbításával, mivel az élelmiszeripari vállalatok - amelyek többségénél például szoftverfejlesztésekre van szükség - még nem tudtak felkészülni az új rendszerre. Az érdekképviselet szerint azonban az is elképzelhető, hogy további halasztásra lesz szükség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szükség volt arra, hogy a kormány március elsejéig meghosszabbítsa a januártól bevezetett ekáer próbaüzemét, mert sem az érintett cégek, sem a Nemzeti Aadó- és Vámhivatal (NAV) nem tudott volna felkészülni az eredetileg tervezett, február elsejei határidőig - közölte Éder Tamás. Az élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Éfosz egyetért az egyhónapos további átmeneti idővel, amely alatt az élelmiszeripari társaságok többségénél számítógépes szoftverfejlesztéseket kell végrehajtani, mivel sok cég mérete miatt az ekáerrel kapcsolatos ügyeket manuális módon nem tudja kezelni. Az érdekképviselet azt is elképzelhetőnek tartja, hogy további halasztásra is szükség lehet, mivel sok technikai kérdés sem tisztázott még.

Az ekáer lényege, hogy 2015. január elsejétől kizárólag ekáer-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel - 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival - az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz, vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a rendszer bevezetését azzal indokolta, hogy a jogkövető piaci szereplők pozícióját erősíteni lehessen, az áruforgalom átláthatóbbá váljon, a szállítmányok fiktív utaztatása visszaszoruljon, illetve az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések és az adóelkerülők száma csökkenjen. Éder Tamás szerint az ekáer eredményességét az mutatja majd meg, milyen mértékben sikerül a csalásokra fényt deríteni. Az élelmiszeripari vállalkozások azzal lennének elégedettek, ha az új rendszerrel a feketepiaci szereplőket a lehető legnagyobb mértékben ki lehetne szűrni, miközben a legális cégek ekáer miatti adminisztrációs terhei minimális mértékben növekednének. Az ágazat ugyanis továbbra is az áfacsaló körök egyik kedvenc területe, így tevékenységük szinte minden élelmiszeripari ágazatban súlyos piaci zavarokat okoz - szögezte le az érdekképviselet elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02