Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Izgalmas időket élnek a kacsatermelők és -feldolgozók. Miközben a kereslet mind belföldön, mind külföldön örvendetesen emelkedik, új üzemek épülnek és állnak termelésbe, a kilátások is kedvezőek.
Százmilliárdokban mérhető termelési érték
A Baromfi Terméktanács szerint a baromfiszektor éves termelési értéke az alapanyag-oldalon 350 milliárd, a feldolgozásban további mintegy 150 milliárd forint. Az elmúlt év első tíz hónapjában a baromfihús feldolgozás bruttó termelése mennyiségben 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, amelyhez szokatlan módon - 6,1 százalékkal bővülve - a belföldi eladások járultak hozzá nagyobb mértékben, mint az export (2,1%-os növekedés). A sajátos statisztikai iparági besorolás miatt külön sorban szerepel a hús- és baromfihús készítménygyártás, amely szintén 6,4 százalékkal nőtt ebben az időszakban, és szintén a belföldi eladások által húzva. Ezek 7,1 százalékkal bővültek, míg a készítményexport 1,7 százalékkal.
Már ennyiből is érzékelhető, hogy a baromfiszektor az egyik legjobban teljesítő szereplője az agráriumnak. Miközben a jövedelmezőség tartósan alacsony, a baromfiszektorban a nemzetközi versenyképesség az igazi mérce. Nem véletlen, hogy a hatékonyság növelése az elsődleges fejlesztési szempont. Ez érhető tetten a kacsa-termékláncban is.
Lendületben a kacsaszektor, tovább nő a termelés
A magyar víziszárnyas termelés aránya a baromfiágazaton belül 20 százalékos, mintegy 100 ezer tonna, amelynek kétharmada kacsa, egyharmada liba. A kacsatermelés 90 százaléka pecsenyekacsa, de a növekedés mindkét vonalon tartós jelenség. A hízott- és pecsenyekacsa termelési adatokat a következő diagram mutatja ( t/év, élő súlyban):
A növekvő kereslet miatt a kacsaszektor lendületben van. A legfrissebb adatok szerint 2014 első felében a kacsatermelés tovább növekedett. Az egy évvel korábbi szintet - egyedszámot tekintve - 24,4 százalékkal (12,7 millió egyed), súlyban 22,3 százalékkal haladta meg (40,9 ezer tonna). A feldolgozóipar 2014-es terveiben 27,6 millió egyed, 92,9 ezer tonna szerepelt. Ha szétbontjuk a hízott és pecsenye kacsa termelését, akkor az első félévben a hízott 13 százalékkal, a pecsenye 23 százalékkal bővült.
Némileg visszarendeződtek a felvásárlási árak
A kacsafelvásárlási árak 6-7 százalékkal maradtak el tavaly az egy évvel korábbi szinttől, de kisebb arányban estek vissza, mint a libánál. A pecsenyekacsa ára kiegyensúlyozottabb, mint a hízotté. 2014 első tíz hónapjában a kacsa átlagos felvásárlási ára 342 Ft/kg volt, ami 6,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A csökkenés az alacsonyabb takarmányáraknak és a növekvő kacsatermelésnek köszönhető. Ugyanakkor a KSH októberi felvásárlási adatai már emelkedést mutattak, ami szintén a kereslet élénkülésével függ össze.
Az ágazat jórészt exportra termel, de a belföldi kereslet is jelentősen emelkedik. Ez része annak a világtendenciának, hogy az utóbbi években a kacsamáj és -hús egyaránt átveszi a liba helyét. 2013-ban a kacsahús a baromfihús-export negyedét képezte.
Megújultak a feldolgozóipari kapacitások
A Baromfi Terméktanács adatai szerint a májkacsa és májliba feldolgozására alkalmas feldolgozói kapacitások az utóbbi években csökkentek. 2013-ban összesen mintegy 3000 egyed/óra volt az összes kapacitás. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy egyes univerzális (több baromfifajra is alkalmas) vonalakon is folyik kacsavágás. Az országos májkacsa és májliba daraboló kapacitás 3450 egyed/óra volt tavaly. Tavaly azonban jelentős kapacitás újult meg, és új gyár is épül.
A Nébih nyilvántartása szerint Magyarországon 31 cég illetve vállalkozó rendelkezik engedéllyel kacsa vágására, darabolására, feldolgozására. Közülük 20 üzemnek van engedélye vágásra.
Így változnak a fogyasztói szokások
Ahogy Magyarországon, úgy a fő fogyasztói piacokon is határozott elmozdulás tapasztalható a liba felől a kacsa irányába. Ez az évek óta jellemző tendencia az előttünk álló években is fenn fog maradni. Hátterében a kacsa alacsonyabb ára és a jobb elkészíthetősége, - egyesek szerint - jobb íze áll. A belföldi kacsahús iránti kereslet az előttünk álló években is növekedni fog. A Takarékbank Agrár Központjának előrejelzése szerint 2020-ra elérheti az egy főre jutó évi 5 kilogrammot.
A kilátások megítéléséhez szükség van még támogatási, valamint nemzetközi piaci információkra is.
Növelték a támogatotásokat
2015-ben 11 milliárd forint lesz a baromfiágazat állatjóléti támogatása, ez 3 milliárd forinttal több a tavalyi keretnél. A baromfiágazatban meghatározó jelentőséggel bíró állatjóléti támogatás működését a minisztérium javaslatára 2018. december 31-ig engedélyezte az Európai Bizottság.
A baromfi állatjóléti támogatás éves keretösszegét már tavaly is emelték az év közepén, 9,5 milliárd forintra. Ez tartalmazott 500 millió forint többletforrást a vízi szárnyas tartók részére. Annak érdekében pedig, hogy a termelők a jogos támogatási összegeket igénybe vehessék, a tárca a tavalyi IV. negyedévi támogatás összegét is megemelte, így a 2015 elején mintegy 2,6 milliárd forintot fizetnek ki a baromfitartóknak.
Komoly tradíciók Franciaországon, Magyarországon és Bulgáriában
A világ hízott máj termelésében a kacsamáj képviseli a döntő részt. A májtermelésben nagy tradíciókkal rendelkező országokban (Franciaország, Magyarország, Bulgária) jelentős iparág épült ki erre a tevékenységre. A világ hízott májtermelésének döntő hányadát Franciaország és Magyarország adja. A kacsamáj termelésében mellettünk Bulgária is fontos szereplő. Bulgária kacsamájból nagyobb mennyiséget állít elő, mint Magyarország, ráadásul árai alacsonyabbak a miénknél, de a nagyobb szállítási távolság, valamint termelőink hosszú távú vevőkapcsolatai miatt nem zavarják piacainkat.
A középtávú kilátások is a kacsamáj iránti kereslet nagyobb ütemű növekedését mutatják, mint a libamájét. A kereslet növekedéséből a magyar kacsamáj fogja tudni kivenni a legnagyobb részt. Ennek oka a francia termelés korlátaiban, a magyar termék kiemelkedő minőség melletti versenyképes árában van.
A legtöbb Kacsát Kínában tartják
Ami a kacsahús termelését illeti a világban, az elmúlt három évtizedben közel ötszörösére nőtt. A legtöbb kacsát Kínában tartják. Kínát sorrendben Franciaország követi. A világ tíz kacsahús termelő országa adja a termelés mintegy 90 százalékát, amelyből Magyarország közel 2 százalékkal részesedik. A világ kacsahús termelésének csupán 3 százaléka kerül a világpiacra, s a tíz legnagyobb kacsahús-exportáló ország adja a világ exportjának 95 százalékát. Az exportban Magyarország sorrendben a 3. helyet foglalja el. Az egy főre jutó kacsahús termelésben viszont Magyarország áll a lista élén.
Érdekességként jegyzem meg, hogy Kínában kedvelt csemege a kacsaláb, és a kacsanyelv is. A másik fontos információ a kínai kacsaszektorról, hogy ott még a húskacsákat is kényszeretetik annak érdekében, hogy hamarabb elérjék a vágásérettséget. Magyarország idén tavasszal kapta meg az engedélyt, hogy fagyasztott sertés-, liba- és kacsahúst szállítson Kínába.
Kellenek a kiemelt pályázatok
A fenti kép egyértelműen pozitív. A magyar kacsaszektor javuló pozíciókkal rendelkezik mind belföldön, mind az exportpiacokon. Ahhoz, hogy a kihívásoknak meg tudjon felelni, tovább kell gyorsítani a hatékonyság-növelő beruházásokat. Erre az élelmiszeripar kiemelt pályázati keretei és a kedvező forráshoz jutási kondíciók is lehetőséget adnak. A szükségszerűen magasan integrált alapanyag-termelésben is folytatni kell a felújításokat. A magyar kacsatermékek minőségével eddig sem volt probléma, a kínálat, a kiszerelés piaci igényekhez való igazítása azonban állandó feladat.
Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Zrt.
Agrár Központ