Jövő héten ismét együtt a hazai agrárszakma az Agrárszektor konferencián Siófokon!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Nagy István, Áder János, Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Kína jelenleg a világ legnagyobb tojástermelő országa, ahol a FAO adatai szerint 24,8 milliárd kilogrammot állítanak elő évente, és ez a mennyiség 2020-ra a 34 milliárdot is meghaladhatja. Mivel ennyire jó üzletnek számít, sokan azon mesterkednek, hogyan lehet vegyészeti módszerekkel, a tyúkok kiiktatásával tojást előállítani.
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái
Az utóbbi évtizedben szinten minden évben kirobbant egy-egy ezzel kapcsolatos botrány, idén ősszel például a délnyugat-indiai Kerala államban aggódhattak a vásárlók, hogy átverték őket. A kőkemény héjú és gumiszerű sárgájával rendelkező tojásokról aztán kiderült, hogy egyszerűen "csak" romlottak voltak a helytelen tárolási hőmérséklet miatt.
A gyanú mégsem alaptalanul született meg, "kétes" kínai tojások ugyanis Hongkongtól Szingapúron és Indonézián át a Fülöp-szigetekig többfelé felbukkantak már a térségben. A probléma jócskán túlmutat egy szimpla csínytevésen, a hamis termékek ugyanis súlyos megbetegedéseket, sőt halált is előidéztek.
A tojások előállítása nem túl bonyolult, hiszen viszonylag könnyen hozzáférhető alapanyagokat igényelnek. A héj valamiféle kalciumkeverékből készül, bár ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen azt úgysem fogyasztják el a vevők. A "beltartalom" keményítőből, gyantából, paraffinból, zselatinból, timsóból, benzoesavból, ételfestékből, kicsapódást segítő vegyszerekből tevődik össze, és olyan ördögi ügyességgel van összeállítva, hogy ránézésre (de még feltörés után sem) lepleződik le azonnal a csalás.
Mivel az ára akár harmada is lehet az igazi tojásokénak, sokan vonzónak tartják a megvásárlását. Az ilyen terméknek általában nincs semmilyen szaga, a fehérje viszont villámgyorsan összekeveredik a sárgájával. Nehezen fő meg, de ezt a bosszantó tulajdonságát mélyen alulmúlják a káros egészségügyi hatásai. Hosszú távú fogyasztása a szellemi teljesítőképesség hanyatlását, demenciát idézhet elő.
A tojással csalók száma növekszik, és a praktikákat már speciális (de természetesen nem legális) kurzusokon lehet elsajátítani. A tisztességtelenül elérhető magas haszon igen vonzó, egy tucatnyi "áltojás" ugyanis 6-7 forintnak megfelelő összegbe kerül, ami nemcsak a "gyártókat" szédíti meg, de a tyúkfarmok tulajdonosai és a kereskedők is elcsábulnak a könnyű pénzszerzési lehetőségtől, így gyakran rávehetők az összejátszásra.