Mostantól az automatákon is fel kell tüntetni, mi okoz allergiát

agrarszektor.hu
Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat is kötelező most már jelölni a nem előrecsomagolt termékeket - kávét, teát és egyéb italokat - árusító élelmiszer-automatákon. Az erre érzékeny fogyasztók már ettől a hónaptól megtalálják a gépeken a kiegészítő feliratokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A késztermékekben jelen lévő, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek felsorolásával egészültek ki az élelmiszer-automatákon kötelezően feltüntetendő elemek április 1-jétől. A gépi kávék, teák és egyéb italok esetében a nyomógombok mellett eddig a termék nevét olvashattuk. Emellett - amennyiben édesítőszert is tartalmaztak - akkor az erre való utalást (például "Csokoládés cappuccino édesítőszerekkel" vagy "Citromos tea cukorral és édesítőszerrel"), valamint az azoszínezékek jelenlétét is fel kellett tüntetni.

Az új előírás teljesítése megoldható a termék neve mellett az allergének felsorolásával (például "tejet tartalmaz"). Esetleg egy kódrendszerrel, amelynek magyarázata jól olvashatóan szerepel az automatán elhelyezett külön táblázatban.

A kötelezően jelölendő információk a nem előrecsomagolt termékeket árusító élelmiszer-automatáknél tehát a következők:

1. az élelmiszer neve,
2. édesítőszerrel készített termékeknél az "Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)", illetve a "Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)" kifejezés,
3. az azoszínezékek csoportjába tartozó színezékek [Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös AC (E 129), Tartrazin (E 102), Ponceau 4R vagy Kosnilvörös A (E 124)] jelenlétéről az alábbi felirat megjelenítésével: "…színezék(ek) megnevezése vagy E száma… a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat." felirat,
4. és legújabban az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek felsorolása (például "tejet tartalmaz").

A módosítás az előrecsomagolt termékeket (példáu csokoládék, szendvicsek) kínáló gépeket nem érinti. Ez esetben továbbra is az élelmiszerek csomagolásán találják meg a vásárlók a kötelezően feltüntetendő adatokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03