Pár év alatt Mészáros Lőrinc lett a harmadik legnagyobb agrármágnás

agrarszektor.hu
Meghatározó szereplővé vált a magyar mezőgazdaságban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. Az Orbán Viktor miniszterelnök baráti köréhez sorolt vállalkozó tavaly megötszörözte és 120 milliárd forintra növelte vagyonát, amelynek gyarapodásában agrárbefektetései is komoly szerepet játszottak. Így Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója és Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa után ma ő a harmadik olyan üzletember a milliárdosok listáján, aki a mezőgazdasághoz kötődik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Látványosan az agrárium felé fordult Mészáros Lőrinc az utóbbi években, aki gázszerelőből lett csúcsvállalkozó. Több ezer hektárnyi birtokokat vásárolt például a 2015-2016-ban lebonyolított állami földárveréseken, a növénytermesztés mellett pedig állattartó telepeket működtet, malmot üzemeltet, ásványvízzel és borral kereskedik, sőt Mészáros Lőrinc családjának még vadásztársasága is van.

A felcsúti polgármester vagyonát kereken 120 milliárd forintra becsüli a napi.hu legújabb, leggazdagabb magyarokat felsoroló listája. Természetesen nem az önkormányzati fizetéséből kuporgatta össze a tekintélyes summát, gyarapodását - egyebek mellett - a mezőgazdaságban végrehajtott cégalapításai, felvásárlásai, befektetései is elősegítették. 2015-ben még csupán 8,4 milliárd forinttal rendelkezett, majd vagyona 2016-ra 23,8 milliárdra duzzadt, mostanra pedig megötszöröződött. Mészáros Lőrinc ma - Csányi Sándor, Bige László, Gattyán György és Demján Sándor mögött - az ötödik legmódosabb magyarnak számít.

A felcsúti polgármester nem a szűkebb pátriájában (Fejér megyében), hanem egy tolnai "gyorstalpalón" jutott aranykalászos gazda képesítéshez. A papír révén immár indulhatott és licitálhatott az állami földárveréseken, és tavaly nyárra közel 6500 hektárnyi földet szerzett meg a feleségével, családtagjaival és rokonaival közösen Fejér megyében. Az ott eladott földterületeknek több mint 8 százalékát birtokolja a família.

Mészáros Lőrinc mezőgazdasági "vezércége" a nem sokkal a kormányváltás után, 2011-ben alapított Búzakalász 66 Kft. Az agrárvállalkozás hagyományos szántóföldi növények - kukorica, búza, napraforgó és árpa - termesztésével, illetve malom- és sütőipari termékek előállításával, valamint sertéstenyésztéssel foglalkozik. Tavaly Mészárosék összesen több mint 168 millió forint agrártámogatást kaptak, ebből 143 millió forintot a Búzakalász 66 Kft.

Mészáros Lőrinc (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Az agrárcég hivatalos alapítója a Mészáros és Mészáros Kft., amely 1200 hektárnál is több földhöz jutott általa Fejér megyében a Nemzeti Földalapkezelő állami földbérletekre meghirdetett pályázatán. A Búzakalász 66 Kft. folyamatosan terjeszkedik és felvásárol, ám ennek ellenére képtelen nyereséget termelni: 2014-ben 245 millió, a következő évben pedig 342 millió forint veszteség szerepelt az üzemi eredményeket közlő tételsorban.

Alcsútdoboz Göböljárás nevű településrészén malommal és állattartó teleppel is rendelkezik a cég - derítette ki korábban a Magyar Narancs és az Index.hu. A felcsúti milliárdos a Búzakalász 66 Kft.-n keresztül szállt be az italbizniszbe is, 2015 februárjában hozta létre a MÁV-nak ásványvizet szállító Vivienvíz Kft.-t. A cég 2015-ös 64 millió forintos árbevétele 5,3 milliós adózott eredménnyel párosult. Bicske mellett két ásványvízkúttal rendelkezik, amit eredetileg a Vivienvíz Kft. működtetett, de csődbe mentek, ezután vette meg őket (még 2015-ben) a Búzakalász 66 Kft., amelynek Tokajban borászati érdekeltségei is vannak.

Tésztaféléket, illetve ­készételeket és friss pékárut is gyárthat a B+T Management Kft. Ez papíron szintén a Búzakalász 66 Kft. tulajdona, de árbevétellel a legutóbbi beszámolók szerint nem rendelkezett. A hajdan tésztafélék és pékáruk gyártásával foglalkozó, ám becsődölt velencei Bio-Süti Sütőipari Kft. 2015-ben 6,5 milliós nettó árbevétel mellett 2,2 milliós veszteséget termelt. Értesülések szerint azért volt szüksége a cégre a felcsúti polgármesternek, mert konzervgyárat szeretne majd építeni Velencén. A Bio-Sütinél is a Búzakalász 66 Kft. és Mészáros Beatrix - Mészáros Lőrinc lánya - vannak alapítóként megjelölve.

Még 2014 februárjában került a felcsúti polgármester érdekeltségébe a székesfehérvári Aranykorona Zrt., ennek igazgatósági elnöke 2014 novembere óta Mészáros Beatrix. A cég 2015-ös nettó árbevétele 987 millió forint volt, míg az Aranykorona Zrt. tulajdonában levő Korona-Alba Kft. 105 milliós forgalom mellett 2,6 millió forintos éves veszteséget könyvelhetett el.

Az Agrosystem Zrt. a 2016 februárjában vásárolt Talentis Group Zrt. részét képezte. Tavaly márciusban összesen 3960 hektár bérelt állami földterülethez jutott Mészáros Lőrinc azzal, hogy megszerezte a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Zrt. jogutódjaként működő céget.

A visontai búzafeldolgozó üzem alapkőletételén (MTI-fotó: Komka Péter)

A felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozott a 2016 nyarán eladott Bakony Hús Kft. is, amelynek 2015-ben már 206 millió forint adózott eredménye keletkezett, így nem igazán érthető, miért igyekezett megszabadulni tőle. Szakemberek meglátása szerint a vállalat húselőállítása nem volt versenyképes, így nem tudott versenyezni az import és jobb minőségű árukkal. A göböljárási birtokról, az alcsútdobozi mangalicatelepről és a csákvári sertésfarmról származó állatokat a veszprémi vágóhídra szállították, Alcsútdobozon és Székesfehérváron pedig egy-egy húsbolt segítette az értékesítést.

Vért Vadászati Kft. néven vadásztársasága is van Mészáros Lőrincnek. Ez egyrészt 17 ezer hektáron végez vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet, másrészt három vadászházat is kiad vendégeinek: a vérti vadászházat, az alcsúti luxusvadászházat és a bélmegyeri vadászkastélyt. Családi tulajdonú a Vál-Völgye Vadásztársaság is.

A napokban a Visonta Projekt Kft. révén mutatott aktivitást az egyébként is igen agilis milliárdos. A Heves megyei Visontán Magyarország első búzakeményítő gyára épül meg, a projektbe Mészáros Lőrinc és üzlettársa 25 millió eurót fektet, a kormány pedig 20 millió euróval - nagyjából 6,2 milliárd forinttal - támogatja a beruházást. A felcsúti polgármester résztulajdonába tartozó, a befektetést végrehajtó Visonta Projekt Kft. mindössze két éve jött létre.

Mészáros Lőrinc az utóbbi két évben tizennégyszeresére növelte vagyonát, és a 86. helyről az ötödikre lépett előre a leggazdagabb magyarok listáján. Mezőgazdasági befektetéseit tekintve az alapanyag-gyártástól a feldolgozáson át a kereskedelemig immár az összes szegmensben jelen van. A felvásárlásokban és cégalapításokban nem észlelhető különösebb tervszerűség, mint ahogy abban sem, meddig szeretne eljutni agrárbirodalma kiépítésében. Valószínűsíthető azonban, hogy további befektetéseket hajt végre az agráriumban is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?