Agrármilliárdosé volt a halott migránsokat szállító teherautó

agrarszektor.hu
A cseh multimilliárdos Andrej Babis szlovák húsos vállalatáé volt korábban az a kisteherautó, amelyben a napokban hetvenegy szír menekült holttestét találták meg az osztrák hatóságok. Andrej Babis a magyar agráriumban is jól ismert, mivel nálunk is több meghatározó agrárérdekeltsége van. Nem kizárt, hogy az ügy a Babis-cégbirodalmon belül is botrányt kavart, mert a menekülteket szállító kisteherautót a közelmúltban úgy értékesítették, hogy a jármű céges reklámfeliratait nem távolították el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mára egyértelműen kiderült, hogy eredetileg Andrej Babis nagybefektető érdekeltségeihez tartozott az a kisteherautó, amely azt a hetvenegy szír menekültet szállította, akik valamennyien életüket vesztették a napokban. A kisteherautó a migránsokkal Magyarországról indult, a holttesteket pedig a magyar határtól nem messze, az osztrák autópálya leállósávjában parkoló járműben találták meg e hét csütörtökön Parndorf és Neusiedl között.

A kisteherautó eredetileg a Hyza nevű szlovák húsipari cég tulajdonában volt, amelyet 2006-ban vásárolt meg az Andrej Babis érdekeltségeihez tartozó cseh Agrofert Holding. A szlovák vállalkozás szerint ugyanakkor a járművet - több másikkal együtt - egy-két éve eladták, de az értékesítéskor nem távolították el a teherautókat dekoráló céges reklámfeliratokat. A most megtalált, menekülteket szállító járművet egy magyar cég vásárolta meg.

Az ügy kellemetlenül érintheti a cseh multimilliárdost, aki a cseh kormányban pénzügyminiszteri és miniszterhelyettesi posztot is betölt. Az eset botrányt kavarhat a Babis-birodalmon belül is, mert szakértők szerint autó-értékesítésekkor az általános gyakorlat az, hogy az eladó vállalat távolítja el a járműveken szereplő céges feliratokat. Ezért nem kizárt, hogy a mulasztás miatt fejek hullanak majd az Agrofertnél és a Hyza-nál is.

Andrej Babis a magyar agrárgazdaságban is jól ismert, mivel az utóbbi időben számos agrárbefektetés fűződik a nevéhez. Így érdekeltségei közé tartozik többek között a bábolnai IKR Agrár Kft., a komáromi Agrotec Kft., a győri Ceres pékség és a Devecseri Agrokémiai mezőgazdasági vállalat is, de a cégcsoport Németországban és egyéb európai államokban is jelen van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?