Csányi Sándor: vigyázat, ez a támogatás meg fog szűnni!

agrarszektor.hu
Megszűnik a területalapú támogatás az Európai Unióban, ezért hosszabb távon azok a gazdálkodók lehetnek igazán versenyképesek, akik korszerű technológiával felkészülnek a támogatás nélküli időszakra - vélte Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a vs.hu-nak adott interjújában. Szerinte most sokan azért verekednek a földekért, mert a területalapú támogatásra hajtanak. Az agráriumot stratégiai területnek tekinti, ezért újabb mezőgazdasági befektetéseket tervez, akár külföldön is. Nem érzi úgy, hogy kifejezetten az ő cégeinek kedvezne, ha a jövő évtől 27 százalékról 5 százalékra csökkenne a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Legfeljebb így járok jól, mint termelő vagy húsipari tulajdonos, de a költségvetéstől nem kapok semmit" - fogalmazott a vs.hu-nak adott interjújában Csányi Sándor azzal kapcsolatban, hogy az áfacsökkentés jelentősen tisztítja a hazai sertéspiacot. Az utóbbi évek sertésszám-növekedése szerinte nem azt jelenti, hogy annyival több sertést állítanak elő, hanem azt, hogy több sertés került be a legális tenyésztési folyamatba. Akik eddig feketén vágtak és feketén tenyésztettek, azok általában feketén is foglalkoztattak, illetve nem tartották be az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági előírásokat és nem fizették be ezek díjait, így a feketepiacnak legalább 40 százalékos árelőnye volt a legális szereplőkkel szemben - hangsúlyozta Csányi Sándor.

Mint ismert, a kormány 2014 januárjától 27-ről 5 százalékra csökkentette az élő sertések és a félsertések áfáját, a jövő évtől pedig várhatóan a sertés tőkehúsra vezeti be az 5 százalékos kulcsot. Utóbbi lépéssel kapcsolatban többen úgy vélik, hogy ez kifejezetten kedvezhet a húságazati Csányi-érdekeltségeknek, hiszen várhatóan jövőre megkezdi működését Mohács mellett a szintén Csányihoz köthető, hatalmas méretű új sertésvágóhíd is. Az elnök-vezérigazgató viszont kizártnak tartja, hogy a kormány döntésében szerepe lenne annak, hogy ő ebben az iparágban érdekelt.


MTI-fotó: Marjai József

A Csányi-féle agrárérdekeltségeket tömörítő Bonafarm csoport az ország sertésállományának körülbelül 10-11 százalékát állítja elő, de a bankvezér szerint a másik 89 százaléknak ugyanúgy kedvez az áfacsökkentés. Emellett a Bonafarm évente 3 millió baromfit is levág, elad 6 millió tojást és 3 millió naposcsibét, tehát nagy baromfi érdekeltségei is vannak. A Sole Mizó révén pedig a csoport a tejiparban is részt vesz, és az alapvető tejtermékeknél szintén indokolt lenne a legalacsonyabb áfakulcs - szögezte le az elnök-vezérigazgató.

Most sokan verekednek a földekért, de nem igazán dolgozni akarnak, hanem a földalapú támogatásra hajtanak - fogalmazott az uniós agrárpénzek kapcsán Csányi Sándor. Szerinte azonban hosszú távon ez a támogatás megszűnik, és azok a gazdálkodók lesznek igazán versenyképesek, akik korszerű technológiával erre az időszakra fel tudnak készülni.

Az agrárium nem rövid távú üzlet, mivel még egy 40-50 százalékos EU-s támogatású állattenyésztési beruházás is csak 9 év alatt térül meg, miközben a befektetők általában 5-7 éves megtérüléseket keresnek - tette hozzá az elnök-vezérigazgató. Az agrárgazdaságot stratégiai területnek tartja, és további jelentős mezőgazdasági tervei vannak, nem csak Magyarországon. "Én már nem a rövid távú hozam és megtérülés mentén rangsorolok, másfajta stratégia is befolyásolja a befektetéseimet" - fogalmazott a vs.hu-nak, de újabb agrárbefektetési terveiről konkrétumokat nem említett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?