Fokozódó elégedetlenség - Kiállunk a tüntetők mellett

agrarszektor.hu
Támogatja az európai tejtermelők szeptember 7-i brüsszeli tüntetését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mert a szervezet szerint az uniós tejkvóta eltörlése miatt kialakult alacsony felvásárlási árakat nem ellensúlyozzák a jelenlegi támogatások. A kamara brüsszeli irodája segített megszervezni azoknak a magyar tejtermelőknek a kiutazását, akik részt vesznek a hétfői brüsszeli demonstráción. Eközben tegnap a francia miniszterelnök további támogatást ígért a tegnap Párizst ostromló francia gazdáknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK is támogatja az európai tejtermelők szeptember 7-re tervezett brüsszeli tüntetését, amelyet a COPA-COGECA és az Európai Tejtanács hirdetett meg a tejágazatot érintő válság miatt - közölte a kamara. Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint ugyanis drasztikusan alacsony felvásárlási árak alakultak ki, amelyeket a jelenlegi támogatások nem ellensúlyoznak. Az árzuhanást az uniós tejkvóta eltörlése és az orosz embargó okozta.

Többletpénzt harcoltak ki a francia gazdák
Tegnap a francia gazdák több mint 1700 traktorral vették blokád alá Párizst. A megmozdulást az FNSA nevű agrárszervezet hirdette meg a zuhanó felvásárlási árak miatt és a tiltakozók között a teljes francia mezőgazdaság képviseltette magát. Manuel Valls francia miniszterelnök egymilliárd eurónyi állami agrárberuházást és a banki tartozások törlesztésének egy éves felfüggesztését ígérte a gazdáknak.

Mint az agrárszektor.hu megírta, a brüsszeli megmozduláshoz a magyar tejtermelők is csatlakoznak. A NAK most közölte, hogy kiutazásuk megszervezésében a kamara is részt vett . A köztestület támogatja azokat a javaslatokat is, amelyeket a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács dolgozott ki a hazai tejpiaci válság megszüntetésére - tette hozzá Győrffy Balázs.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a gazdademonstráció szervezésében részt vevő COPA alelnöke szerint a tejtermelők az uniós politika áldozatai. Úgy véli, Brüsszelnek komoly szerepe van az embargós helyzet kialakulásában, ezért a termelők jogosan várják el az uniótól, hogy lépéseket tegyen a piaci zavar felszámolásáért. Az áprilisban megszűnt tejkvóta rendszer helyett ugyanis nincsenek új szabályok, a Közös Agrárpolitika jelenlegi formájában pedig nem alkalmas a helyzet rendezésére.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?