Orosz embargó: a magyar gazdák is kaphatnak végre támogatást

MTI
Több mint négyezer tonna zöldség és gyümölcs kivonásához vehetnek igénybe támogatást az orosz embargó miatt bekövetkezett károk kompenzálására a magyar gazdák az újabb, kedden megnyitott 165 millió eurós rendkívüli uniós pénzalapból - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI érdeklődésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrártárca közlése szerint a hatályos EU és nemzeti rendeletek meghatározzák a termékenként és tonnánként adható támogatás mértékét. Magyarország részére a rendeletben az orosz export adatok alapján jóváhagyott mennyiség 4295 tonna. Az alma és körte mennyisége 725 tonna lehet; a szilva és szőlő mennyiségét 570 tonnában állapították meg. Emellett még összesen további 3000 tonna az unió által meghatározott mennyiség: az alma, a körte, a szilva, a paradicsom, a káposzta, a paprika, az uborka, a karfiol, a brokkoli, a gomba, a sárgarépa, a friss csemegeszőlő és a bogyósgyümölcsök estében. A szeptember 30. után végrehajtott kivonási, be nem takarítási és zöldszüret intézkedésekre hagyható jóvá a támogatás.

A minisztérium ugyanakkor felhívja a figyelmet: az Európai Bizottság nem pontosította, hogy egy vagy három évet vett figyelembe a tagállamoknak kiosztott mennyiségek meghatározásánál, a számítás eredménye azonban az EU rendeletben megjelent. Arról nincs információja a tárcának, hogy a rendeletben tagállamonként meghatározott tonnában kifejezett mennyiségeket a bizottság hogyan számította át euróra.

Az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy további forrásokkal - újabb 165 millió eurós rendkívüli pénzalappal - igyekszik segítséget nyújtani azoknak a gazdáknak, akik romlandó zöldséget vagy gyümölcsöt termeltek orosz exportra, de a Moszkva által bevezetett importtilalom miatt félő, hogy nem tudják eladni termékeiket. Az FM tájékoztatása szerint a szeptember 10-éig benyújtott magyar igények is várhatóan kielégíthetők lesznek ebből a keretből.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?