Mivel pótolható az atomenergia? Gőzerővel folyik a bővítés

agrarszektor.hu
Az atomenergia jövőjével kapcsolatos nemzetközi aggodalom miatt a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak a megújuló energiaforrások. Németországban például 2019-ig 66 erőművet létesítenek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Európában a tengeri szélerőművek kapacitása tavaly 51 százalékkal bővült: ez összesen 308 új turbina felállítását jelentette - derül ki az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) jelentéséből. A mintegy 883 megawattnyi új kapacitás - mely 2,6 milliárd dollárt jelent - öt ország, kilenc szélerőmű parkjában lett felállítva, mellyel együtt a kontinens szélenergia kapacitása 2,964 megawattra emelkedett.

Az EWEA adatai szerint Nagy-Britannia vezeti a tengeri szélerőművek listáját: összesen mintegy 1,341 MW-nyi villamosenergia termelésére alkalmas erőművel rendelkezik. A szigetországot követik sorrendben: Dánia (854 MW), Hollandia (249 MW), Belgium (195 MW), Svédország (164 MW), Németország (92 MW), Írország (25 MW), Finnország (26 MW), és Norvégia (2.3 MW).

Ami a turbinák üzembeállításának módját illeti, azok a szárazföldtől egyre távolabb, és a vízben mind mélyebben kerülnek felállításra: 2010-ben már átlagosan 17,4 méter mélyen álltak a turbinák, amely 5,2 méterrel több, mint 2009-ben. A parttól való távolság 12,7 kilométerrel, 27,1 km-re emelkedett tavaly, azonban a most futó beruházásoknál már 35,7 km az átlagos parttól való távolság. A tengeri szélturbinák gyártói 2010 során 29 új modellt mutattak be - derül ki az EWEA jelentéséből. 

A szervezet elnöke, Christian Kjaer szerint a kapacitásbővülésben megfigyelhető felfutás a kedvezőbb finanszírozási konstrukcióknak köszönhető. Az idei évet tekintve szintén optimista a vezető: 1000-1500 MW körüli kapacitásbővüléssel számolnak. Jelenleg 10 beruházási projekt van folyamatban, melyek együttesen 3 ezer MW energiát képesek termelni. Ha ezeket is hálózatba kötik, a meglévő 45 mellé, akkor duplájára emelkedhet az együttes kapacitás. A legnagyobb, várhatóan idén befejezésre kerülő projekt az angliai Greater Gabbard szélfarm, mely 140 szélturbinával és 500 MW összteljesítménnyel a legnagyobb lesz a világon.

Sajnos a szárazföldi szélerőművek esetében nem volt ilyen jelentős tavaly a felfutás: összesen 8,4 GW-nyit állítottak üzembe, amely 14 százalékkal alacsonyabb a 2009-es bővülésnél. Hiába bővült Romániában, Lengyelországban és Bulgáriában a szélerőművek száma, ez nem volt képes egyensúlyozni a Németországban, Spanyolországban és az Egyesült- Királyságban megfigyelhető csökkenést.

Eközben az Amerikai Szélenergia Társaság (AWEA) adatai szerint az Egyesült Államokban tavaly mindössze 5,115 MW-nyi szélenergia farmot helyeztek üzembe, amely fele akkora, mint 2009-ben. 2011. januárjában összesen mintegy 40,180 megawatt szélenergia-kapacitással rendelkezett az Egyesült Államok, amely Kína mögött a második legnagyobb állománynak felel meg.

Lekörözheti az atomot?

A napokban került bejelentésre, hogy a német közüzemi és áramszolgáltató vállalatok 2019-ig 66 szélerőművet létesítenek, illetve újítanak fel 50 milliárd euró értékben. Az építési és felújítási terv összesen 30.250 megawatt áramtermelési kapacitást ölel fel. A már véglegesített 51 beruházási terv mellett további 15 projekt áll tervezési fázisban. A 66 projekt együttesen 50 milliárd eurós befektetést igényel.

A fenti projektekből 18 már kivitelezés alatt áll, további 13 pedig az építési engedélyre vár, melyekből tíz tengeri szélerőmű projekt, három pedig gazturbinás erőmű beruházás.

A BDEW az energia-, gáz, víz- és hőszolgáltatásban tevékenykedő 1.800 németországi vállalat szakmai és érdekképviseleti szervezete, hagyományosan áprilisban teszi közzé tagvállalatai beruházási terveit. Az idén az atomenergia jövőjéről folyó németországi vita miatt a tervet kitüntetett figyelem övezi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?