Vészesen közeledik a határidő

Agrárszektor
Teljesen összeomolhat az egyetlen Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható megújuló energiahordozó, a bioetanol piaca. Hazánknak év végéig van lehetősége bejelenteni Brüsszelnek a zöld üzemanyag adókedvezményének meghosszabbítását, ám a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre csak vizsgálja ennek indokoltságát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország 2007-ben 5 évre kérte és kapta meg Brüsszeltől az etanolra vonatkozó adókedvezmény alkalmazásának lehetőségét, mely ez év végén érvényét veszti. A meghosszabbítás lehetősége adott, ám egyelőre kétséges, hogy élni fog-e ezzel a lehetőséggel. Iparági információk szerint megoldás kulcsa Dr. Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár kezében van, az általa vezetett főosztálynak kellene hivatalosan fenntartani hazánk mozgásterét a zöld üzemanyag adóztatásának kérdésében. A Magyar Bioetanol Szövetség, és több iparági szereplő is egyeztetéseket folytatva sürgeti a lépés megtételét, azonban érdemi előrelépés hónapok óta nem történt az ügyben.

A jövedéki adó mentesség megszüntetésével, majd drasztikus emelésével már amúgy is a szakadék szélésre került a hazai E85 ipar. A literenkénti összesen mintegy 90 forintos adótehernek köszönhetően egész egyszerűen már nem éri meg Magyarországon hozni forgalomba a bioetanolt, a hazánkban működő gyártók szinte kizárólag exportra termelnek. Iparági források szerint ez annak fényében különösen szomorú, hogy jelenleg a bioetanol az egyetlen olyan energiahordozó, amelynek alkalmazásával hazánk teljesíteni tudja a megújuló energiahordozók tekintetében tett vállalásait, vagyis az EU 2009-es megújuló energiahordozók részarányára vonatkozó direktíva előírásait.

Az alternatív üzemanyagok mindegyike (LPG, földgáz-autógáz) részesül jövedéki adó kedvezményben vagy mentességben, ezek közül azonban csak az E85-bioetanol megújuló energiaforrás, nem véletlenül élvez több európai országban teljes adómentességet. Az E85-tel hazánk jelentős mennyiségű kőolaj importot vált ki, miközben munkahelyeket teremt a mezőgazdaságban, az iparban és a közlekedésben. A korábbi adómentességet a kormány az elmúlt év utolsó harmadában, két lépcsőben emelte a jelenlegi mértékre (70 Ft/l). Ezzel a szinttel számítva az E85 jövedéki adója már nem okoz bevételkiesést a költségvetésnek, mert az adó mértéke energiatartalomra számítva nem marad el a benzinétől, gázolajétól. Sőt, a túlzott jövedéki adó miatt energiaegységre vetített árát tekintve a benzin már olcsóbb, mint a zöld üzemanyag, ami piaci verseny szempontjából hátrányos megkülönböztetést jelent. Az etanol alacsonyabb energiatartalmából eredő többletfogyasztás miatt a költségvetésbe befizetett, km-re vetített jövedéki adó a benzin és a gázolaj adójával azonos mértékű.

A bioetanol iparág szereplőinek véleménye szerint a 2020-as megújuló üzemanyag célt hazánk az E85 nélkül nem lesz képes teljesíteni. A piac fenntartásához a literre számítottan kedvezményes adóra szükség van, ezért a jövedéki adókedvezmény fenntartását Brüsszelben mielőbb kezdeményezni szükséges. Az ebben információink szerint eljárni illetékes Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár titkársága az Agrárszektor.hu megkeresésére reagálva úgy tájékoztatott, a kormány jelenleg vizsgálja, hogy az üzemanyag előállítási költségére, a kérdés mezőgazdasági vonatkozásaira és egyéb szempontokra tekintettel mennyiben indokolt az adókedvezmény megújítása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58