Most lehull a lepel: itt az igazság a tehenek metánkibocsátásáról

Most lehull a lepel: itt az igazság a tehenek metánkibocsátásáról

Szászi Zoltán
A marhák emésztése nagyon sok metánt termel. A tehenek metán-eregetésének csökkentésére a tudósok különböző ötletekkel állnak elő: adalékanyag, legelési szokások változtatása, nárciszkivonat, hínár vagy éppen bébi kenguru-ürülék

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az közismert tény, hogy emésztés közben és után a marhák szervezete rengeteg metánt bocsát ki. A kérődzők bendőjében termelődő metán az agrárágazat teljes metánkibocsátásának 30 százalékát adja világszinten. Az agrárium pedig összesen 40 százalékáért felel az ipari metánkibocsátásnak a világon. Ezért nem új kérdés, hogy hogyan lehetne a szeles és kérődző tehenek figyelmét felhívni a bolygó klímaváltozásának égető problémájára. És úgy tűnik, bár rózsaillatúbbá nem lehet tenni a marhák bélműködését, illetve evési szokásaikban sem fognak egyhamar az udvari etikett szabályaihoz alkalmazkodni, a metántartalmon lehet változtatni adalékanyagokkal, a legelés módszereinek változtatásával, növényi kivonatokkal, vagy akár tengeri hínár megkóstoltatásával.

Az egyik új szer a metán ellen a Boaver nevű takarmány-adalékanyag. A Guardian 2021-ben számolt be róla, hogy ez a holland találmány, amit a Royal DSM biotechnológiai cég fejlesztett ki, akár már az elfogyasztás után 20 perccel elkezdi csökkenteni a metántermelést a marhák testében. A szer gátolja a metanogének, azaz metánt termelő mikrobák enzim-aktivitását a szarvasmarha emésztőrendszerében - nyilatkozta a cég vezetője, Mark van Nieuwland, a Guardiannak. Ezzel a szer 30 és 90 százalék közötti mértékben csökkenti az állatok metántermelését, a takarmánytól függően. A fejlesztők szerint ez se az állat tejének, se a húsának az ízén nem változtat. Chilében és Brazíliában már engedélyezték a szer használatát, és 2022-ben az EU-ban is előremozdult az engedélyezése. A Dairy Reporter idén áprilisban arról írt, hogy a cég Hollandiában már készül a tömeggyártásra. Ugyanis 2022-ben egy hat hónapos tesztperiódus alatt a FrieslandCampina tehenészeteiben 200 ezer tehént bevonva átlagban 28 százalékkal sikerült csökkenteni a metántermelést a Boaverrel.

Mindeközben a világ másik felén, Új-Zélandon, probiotikus adalékanyagokat, tenyészprogramokat, de még vakcinákat is tesztelnek, hogy csökkentsék a kérődzők metántermelését. A Guardian riportja szerint az Új-Zélandi Mezőgazdasági Üvegházhatású Gáz Kutatási Központ (NZAGRC) egy kormányzati és privát vegyes projektben több millió dollár értékű metánkutatási programot indított a metánkibocsátás kutatására szánt divízió keretein belül. Nem meglepő, hogy ez a téma prioritás a szigetországban, miután az állattartásban nagy hagyományokkal rendelkező Új-Zéland karbonlábnyomának 20%-át az állati eredetű metánkibocsátás adja. Az ország 5,12 milliós lakosságára nem kevesebb, mint 10 millió marha jut.

A metán-divízió például folyamatosan dolgozik olyan egyedek felkutatásán, amik eredendően kevesebb metánt termelnek, hogy később fajtanemesítési célokra használják őket. Ezen kívül dolgoznak vakcinákon is. Ezek metanogén-ellenes antitesteket juttatnának az állatok testébe. Bár elméleti szinten és laborban jól működik a dolog, egyelőre nem sok sikert mutat a vakcinás metáncsökkentő projekt. Azonban közben Új-Zélandon kifejlesztettek egy Kowbucha nevű adalékanyagot is. A kutatók szerint a kérődzés közbeni metánkibocsátást 20 százalékkal tudja csökkenteni a „probiotikus szer.”

Egy másik formabontó ötlet a hínár megkóstoltatása. Kaliforniai kutatók 2021-ben publikálták a kutatási eredményeiket, amik azt mutatják, az Asparagopsis taxiformis mediterrán algafajta nagyban segít a metánkibocsátás csökkentésében. A kutatók szerint napi 85 gramm bevitele ebből a különleges algából 80 százalékkal csökkentheti a marhák metánkibocsátását. Azonban a Wageningeni Egyetemen a tudósok szkeptikusak, és arra hívják fel a figyelmet, hogy az algában levő broform (metil-tribromid), ami a metánkibocsátást gátolja, az állatok vizeletébe, és még a tejébe is bejut, és mérgező lehet nagy mennyiségben. A wageningeni kutatók azt is felfedezték, hogy a marhák és birkák bendőjében gyulladást okozhat a vegyület. A tejbe jutásának kockázata pedig élelmiszerbiztonsági aggodalmakra adhat okot.

Ám a metánkibocsátást csökkentő anyagok utáni kutatás mindig hoz újabb eredményeket. A héten a Euronews írta meg, hogy az Egyesült Királyságban egy négyéves tesztprojekt indult nemrég, ami nem máshol, mint nárciszokban keresi a tehenek metáneregetésének megoldását. A Euronews cikke szerint, ha a nárciszt magas tengerszint feletti magasságban növesztik, akkor az egy különleges bioaktív vegyületet termel, ami a kulcsa lehet a metántermelés csökkentésének. Ráadásul, a lapnak nyilatkozó egyik szakértő, Dr. Alison Bond szerint a nárcisz-kivonat még az állatok emésztésén is segíthet, javítva a fehérjefelhasználást, ami ahhoz vezethet, hogy a marhák takarmányában csökkenteni lehet a fehérjemennyiséget. Csak azt kell megoldani, hogy nagy mennyiségben lehessen nárciszt termeszteni magasan a tengerszint felett, ugyanis a kutatók arról is nyilatkoztak, hogy különösen sokat szenvedtek a nárciszok ültetésével fent, a festői walesi hegyekben.

Mindenesetre, a nárcisz szolidabb megoldásnak tűnik, mint amivel amerikai kutatók ötlöttek ki nemrég. Idén februárban a Washingtoni Állami Egyetem tudósai publikáltak arról tanulmányt, hogy bébi kenguru ürülékből nyert baktériumflórával sikerült lejjebb küzdeni a tehenek metántermelését. A baktériumokat metángátló szerrel kombinálva azt sikerült elérjék, hogy a szimulált tehénbendő metán helyett ecetsavat termeljen, ami a tudósok szerint még segíti is az izomfejlődést az állatokban.

A kutatások tovább folynak a metáncsökkentés terén, és nem mindenki próbál egzotikus kivonatokban megoldást találni. Idén júniusban az Irish Farmers Journal hozta le az ír élelmiszer-kutatási hatóság, a Teagasc kutatási eredményeit. Az írek arra jutottak, hogy különböző adalékanyagok mellett a legeltetés korábbi elkezdése segíthet a metántartalom csökkentésében. A Teagasc szerint a tavaszi szezon jóval kevesebb metánkibocsátással jár, mivel az állatok a könnyebben emészthető, kevesebb rostot tartalmazó, friss füvet legelik ilyenkor.

A szarvasmarhák egyébként Magyarországon is jelentős részét adják a mezőgazdaság karbonlábnomyának. A McKinsey tavaly májusi Klímasemleges Magyarország jelentése arról számol be, hogy a mezőgazdaság 9 megatonna CO2 értéket termel, azaz hazánk széndioxid-kibocsátásának 14 százalékát adja. A szarvasmarhatartás tízszer több széndioxidot bocsát ki, mint a baromfiágazat, és harmincszor annyit, mint a növényi fehérje előállítása. Kevesebb itthon a szarvasmarha, mint a régió más országaiban azonban, és a haszonállat-tartás kevesebb összkibocsátást termel, mint a növénytermesztés, ami Magyarországon viszonylag magas, 47 százaléka a mezőgazdaság teljes kibocsátásának. Ezért főleg a szintetikus műtrágyák felelősek. A haszonállat-tartásból a legelőn hagyott trágya a teljes kibocsátás 2 százalékát adja, a trágyagazdálkodás 9 százalékot ad, és a haszonállatok bélfermentációja adja a 24 százalékát az agrárium karbonlábnyomának idehaza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?