Jelentős fejlesztést hajtott végre a MATE

Jelentős fejlesztést hajtott végre a MATE

agrarszektor.hu
A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúra használatával. Az új fejlesztés révén a MATE az egyetlen olyan egyetem a világon, ahol saját komposztálótelepen teljes körű helyben hasznosításra van lehetőség, sikeresen megvalósítva ezzel a biológiai körforgásos gazdaságot - derült ki az egyetem közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság Körforgásos Gazdaság cselekvési terve és a kapcsolódó irányelvek alapján 2023. december 31-től kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése vagy a keletkezés helyén történő gyűjtése és hasznosítása. Ennek értelmében a MATE célul tűzte ki, hogy az egyetemi tudásbázist felhasználva feltárja, elemzi és meghatározza a körforgásos gazdaságra történő áttéréshez szükséges lépéseket, a KEHOP-3.2.1-15-2021-00037 azonosító számú projekt keretein belül. A most átadott adaptív levegőztetéssel és membrántakarással szabályozott korszerű technológia a projekt célkitűzéseinek megfelelően lehetővé teszi, hogy a MATE gödöllői telephelyein képződött növénytermesztési és kertészeti melléktermékeket, parkfenntartásból származó zöldhulladékokat, szerves trágyát és konyhai hulladékokat - minőségbiztosított komposzt formájában - helyben lehessen hasznosítani.

A legkorszerűbb eszközökkel működő komposztálótelep nemzetközi szinten is egyedülállónak számít a felsőoktatási intézmények között. Szelektív hulladékgyűjtés, zero waste program és közösségi komposztálás ugyan más egyetemeken is működik, teljes lefedettséggel működő biológiai hasznosítást eddig sehol máshol nem tudtak megvalósítani

- emelte ki a fejlesztés kapcsán Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Aleksza László egyetemi docens, a Profikomp Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szárítópusztai telepen üzembe helyezett technológia használata az oktatás-kutatás számára egyedülálló lehetőségeket, a kormányzat számára pedig fontos tapasztalatokat biztosít, amelyek lehetővé teszik a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó jogszabályoknak való megfelelést.

A fejlesztés a „Körforgásos gazdaságra történő átállás előkészítési feladatai a mezőgazdasági és zöldhulladékok esetében” című KEHOP-3.2.1-15-2021-00037 projekt és a MATE révén valósult meg.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?