Nem csak a mézért, a beporzásért is kell a méhészet

Nem csak a mézért, a beporzásért is kell a méhészet

agrarszektor.hu
A méhészetre nem tekinthetünk csupán gazdasági tevékenységként. Az elsődleges célja nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása. A biodiverzitás fenntartásához ugyanis szükség van a méhekre - mondta Nagy István agrárminiszter, szombaton, Sepsiszentgyörgyön, ahol a nyolc székelyföldi mézzel foglalkozó egyesület képviselőivel, valamint a helyi magyar érdekképviseleti szervek vezetőivel egyeztetett – közölte az Agrárminisztérium.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető arról beszélt, az ágazat előtt álló feladatok sokrétűek. Meg kell küzdeni az Európai Uniót érintő importfüggőséggel. A piacot ugyanis a minőségi, de drágább méz helyett elárasztja az Ázsiából érkező olcsó műméz, valamint a szintén olcsó ukrán méz.

Közös forgalmazás kellene

A fennálló értékesítési problémákkal kapcsolatban a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy megoldást a termelői együttműködések fokozása mellett olyan alternatív méhészeti termékek bevonása jelenthet, amelyek élénkítik a gasztronómia területét is.

A jövő feladatát jelenti az ágazat számára a méhrajok exportképességének megteremtése, majd fokozása, az egész világ küzd ugyanis a méhpopulációk pusztulásával. Jelenlétük ugyanakkor elengedhetetlen az ökoszisztéma fenntartásában.

Nagy István a tanácskozást követően megnyitotta az Őszi Vásár és Nektária Mézfesztivált, ahol arról beszélt, a méz a természet egyik legkülönlegesebb kincse, amely magában hordozza a természet esszenciáját. Azok pedig, akik mézet vásárolnak, nem pusztán a méhészek megélhetését támogatják, hanem teremtett világunk értékének megőrzését – fogalmazott a miniszter. A méhek ugyanis termékennyé teszik a földet, azt a földet, ahol az ember élni tud. Ebben van kiemelt szerepet a méhésznek és a méhészetnek – tette hozzá.

Az agrárminiszter köszöntötte a II. Nektária Székelyföldi Mézverseny résztvevőit is. Mint mondta, idén második alkalommal kaptak lehetőséget a székelyföldi méhészek, hogy összemérjék tudásukat, tapasztalatot cseréljenek.  A székelyföldi falugazdász-hálózat támogatásával tavaly útjára indult kezdeményezés célja pedig, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő mézeket minőségi kontroll és szakszerű bírálat alá vessék és kiválaszthassák a legjobbakat. Hozzátette, a Nektária jelentőségét jól mutatja a fokozódó érdeklődés, tavaly óta ugyanis mintegy megduplázódott a résztvevők száma, így 132 székelyföldi nevezőtől érkezett minta, összesen 260. Ezek közül kerültek ki a legjobbak: 60 termék bronz-, 95 ezüst-, és 59 arany minősítést kapott – tette hozzá.

Díjat kapott a miniszter

A tárcavezető a helyi méhészektől az összefogás és az együttműködés mellett a méz népszerűsítését kérte. Erre pedig azért van szükség, hogy a vásárlók számára is tudatosítsák, a hazai méz választása garanciát jelent a biztonságra és a minőségre.

Fotó: AM / Borbáth Kata

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58