Ennek nem lesz jó vége: rengeteg műanyag van a Dunában

Ennek nem lesz jó vége: rengeteg műanyag van a Dunában

agrarszektor.hu
A Duna budapesti szakaszán gyűjtött mintákon végzett vizsgálatok eredménye során megállapították: a mikroműanyagok átlagosan közel 50 részecske/m3 koncentrációban vannak jelen a vízben. Mindez igazolja az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. korábbi magyarországi vizsgálatait, a Parányi Plasztiktalány projekt során ugyanis átlagosan 50 részecskét detektáltak köbméterenként. Az Eurofins nemzetközi hálózata tudományos munkacsoportban is kutatja a mikroműanyagok vizsgálatának lehetőségeit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Uniós Horizon 2020 elnevezésű K+F támogatási rendszerbe tartozó Monplas projekt karrierjük elején álló kutatóknak nyújt segítséget azáltal, hogy a PhD-képzésüket nagy hírnévvel rendelkező kutatóműhelyekben, tématerületi kiválóságok vezetése mellett végzik. Ebben a projektben a fogadóintézményeken (egyetemek, kutatóhelyek) túl ipari partnerek vesznek részt - ez utóbbi helyekre érkeznek a kutatók gyakorlatra, szakmai tapasztalatot szerezni. Ez a modell tökéletesen működött a független laboratóriumi vizsgálatokat végző, budapesti Eurofins Analytical Services Hungary Kft. és az Aalborg-i Egyetem között is. Mindkét intézmény élenjár ugyanis a mikroműanyagok kutatásában - írja a laboratórium.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egyetem egyik hallgatója, Yuanli Liu 3 hónapot töltött Magyarországon, ahol az Eurofins Tudásközpont mikroműanyag-vizsgáló laboratóriumában Dr. Bordós Gáborral és Prikler Bencével közösen a magyar szakmai tapasztalat mentén kialakítottak egy olyan közös kutatási tervet, amely az egyetem és az Eurofins laboratóriumának vizsgálati módszerét hasonlítja össze. A nemrég a Science of the Total Environment című szaklapban megjelent tudományos publikációjukból kiderül, hogy a tudományos módszer-összehasonlítási kísérletet során a Duna budapesti szakaszán gyűjtöttek mintákat, az alapos mintaelőkészítés és a laboratóriumi vizsgálatok után pedig megállapították, hogy a mikroműanyagok átlagosan 45,4±27,7 részecske/m3 koncentrációban voltak jelen a vízben. Mindez igazolja az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. korábbi magyarországi vizsgálatait, a Parányi Plasztiktalány project során ugyanis átlagosan 50 részecskét detektáltak köbméterenként.

Az öt évvel ezelőtti kutatás során két dunai mérés eredményét összesítették. A szakemberek a Megyeri hídtól északra 1 köbméter vízben átlagosan 45, míg a déli mintavételi ponton, a Csepeli Szabadkikötőnél 55 részecskét azonosítottak. A mikromanyag terhelés nem csak a felsőbb szakaszokról származhat, hanem a városokra jellemző nagy népsűrűséggel is összefüggésben lehet: a csapadékkal bemosott szennyezés és a szennyvíztisztító-telepek is a mikroműanyagok jelentős forrásai lehetnek. A parányi plasztikok anyagfajtái a korábbi hazai mérésekhez hasonlóan a legnagyobb mennyiségben a fogyasztási cikkekhez, csomagolóanyagokhoz felhasznált polietilén, polipropilén és polisztirol voltak kimutathatók.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Aalborgi Egyetemmel közös kutatás során nem csak az derült ki, hogy a korábbi mérés helyes volt, hanem az is, hogy a különböző módszerekkel végzett vizsgálatok mindegyike megbízható, reprodukálható eredményeket ad, még akkor is, ha a végeredmények között eltérés mutatkozik. Ez is arra hívja fel a figyelmet, hogy a mikroműanyag vizsgálatok területén egyre nagyobb az igény a szabványosításra, e fontos lépés ugyanis hozzájárulna a mikroműanyagok elterjedésének pontosabb monitorozásához, amely elengedhetetlen a lehetséges káros hatások, kockázatok megismeréséhez.

Az Eurofins nemzetközi hálózata éppen ezért nemzetközi tudományos munkacsoportban is kutatja a mikroműanyagok vizsgálatának lehetőségeit. Első személyes találkozójukat ugyancsak Budapesten bonyolították le. Az eddig elért eredmények és tapasztalatok megbeszélése mellett a kutatók a módszerek és vizsgálatok harmonizálásáról is egyeztettek a norvég, ausztrál, amerikai, spanyol és magyar kutatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?