Ez durva: kiderült, mi okozta a pusztító aszályt 2022-ben Magyarországon

Ez durva: kiderült, mi okozta a pusztító aszályt 2022-ben Magyarországon

agrarszektor.hu
2022 nyarán rendkívüli aszály sújtotta az Alföldet, ami hatalmas károkat okozott a mezőgazdaság számára. Június közepétől bő másfél hónapon keresztül az ország keleti tájaira szinte egyetlen esőcsepp sem hullott le, emiatt az őszi aratású növények teljesen tönkrementek. Hiába érkeztek zivatarok a Dunántúlra, azok az Alföldet elérve "kiszáradtak", és talajt elérő csapadék nélkül haladtak át az Alföldön erős, viharos széllökések kíséretében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ELTE kutatóinak figyelmét is felkeltette ez az esemény, és foglalkozni kezdtek a témával, melyről az Eötvös Lóránd Tudományegyetem oldalán is megjelent egy tanulmány. Eredményeiket a Land című folyóiratban is részletesen publikálták. Arra az eredményre jutottak, hogy az erős szárazság miatt a talaj közelében hiányzott a zivatarok kialakulásának egyik alapfeltétele, a felszín közeli párás légréteg. Emiatt az érintett területeken elmaradtak a záporok, zivatarok, melyek a nyári csapadék jelentős részét hozzák. Emiatt tovább fokozódott az aszály, és újabb zivatarok sem tudtak kialakulni - írja az Időkép

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért történhetett ez?

A kutatás feltárta, hogy a vízszabályozásokat követően az intenzív mezőgazdasági művelés hatására a talaj víztároló képessége jelentősen lecsökkent, ez pedig fokozta a szárazságot. A nagyüzemi művelés hatására a talajban lényegében létrejött egy másodlagos, majdnem vízzáró réteg. Ez megakadályozza azt, hogy az őszi-téli, valamint a kora tavaszi, illetve a nyár eleji csapadék eljusson a talaj mélyebb rétegeibe, és ott tárolódjon el. Így a talaj felső rétegében (20-30 cm) marad a lehullott esővíz, ami a meleg időszakban gyorsan elpárolog, a talaj pedig hamar kiszárad. Ezáltal a megmaradt nagyon kevés nedvesség már nem lesz elegendő ahhoz, hogy az alsó légrétegekbe megfelelő mennyiségű nedvesség párologjon, ami a zivatarok kialakulásához fontos tényező. Ebből kifolyólag a magasabb légrétegekben lévő nedvesség sem jut el a talajig.

Mi lehet a megoldás?

Timár Gábor és Székely Balázs, a Geofizikai és Űrtudományi, valamint Jakab Gusztáv, a Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék munkatársai tettek javaslatot a probléma megoldására, mely szerint az Alföld egy részén vissza kell állítani a vizes élőhelyeket, valamint a réteket, legelőket. Emellett ezekre a területekre el kellene juttatni a téli időszakban hulló csapadékot, valamint a hóolvadás miatt keletkező többletvizet. Ugyanakkor fontos feladat lenne a talajszerkezet helyreállítása, illetve szükség lenne olyan növényzet visszatelepítésére, amely a nyári időszakban kellő mennyiségű nedvességet tud a légkörbe párologtatni. Ezeket a területek a mezőgazdaság számára legkevésbé értékes földekből lehetne kialakítani, ahol a talaj amúgy sem megfelelő minőségű a szántóföldi műveléshez. Ha ezek teljesülnének, akkor az Alföld mezőgazdasági területein újra kialakulhatnának záporok, zivatarok az aszályos időszakokban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?