Ausztria megvizsgálja a magyarországi földjogi ügyeket

agrarszektor.hu
Kizárólag a jogszabályba ütköző szerződések megkötésében részt vevőknek kell számolnia a magyar állam fellépésével és polgári jogi, valamint büntetőjogi következményekkel - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken, az osztrák-magyar termőföld vita kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábban az üggyel foglalkozó két osztrák sajtóorgánumnak is elküldött állásfoglalás szerint a magyar állam tiszteletben tartja a tulajdonhoz való alkotmányos jogot, amely a jogszerűen tulajdonjogot szerző uniós külföldit ugyanúgy megilleti, mint a magyar állampolgárokat. A dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza: termőföld tulajdonjogát a hatályos szabályozás szerint, az Európai Unió által 2014 májusáig biztosított moratórium lejártáig - a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve - kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező magánszemély szerezheti meg. Tagállami állampolgár a magyar földpiac megnyitásáig abban az esetben mentesülhet a tilalom alól, ha önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni Magyarországon, legalább három éve folyamatosan, jogszerűen Magyarországon lakik és folytat mezőgazdasági tevékenységet, továbbá rendelkezik az erre vonatkozó hatósági igazolással.

A közlemény emlékeztet: közismert tény, hogy az elmúlt két évtizedben számos olyan technika alakult ki a joggyakorlatban, amely a tulajdonszerzést gátló jogszabályi rendelkezések kijátszását, megkerülését szolgálta. A kormány ennek a gyakorlatnak a felszámolására hozta létre azt a tárcaközi bizottságot, amelynek feladata az ilyen jogellenesnek, ezáltal a magyar polgári jog szabályai szerint semmisnek minősülő ügyletek feltárása és a továbbiakban szükséges lépések megtétele. A tárca állásfoglalása kiemeli: a kormány a felek közti megállapodás időpontjában hatályos jogszabályoknak megfelelő szerződést "semmilyen formában nem kívánja bolygatni", tehát a jogszerűen termőföld-tulajdont szerzett tagállami polgároknak nem kell tartaniuk attól, hogy megfosztják őket a megélhetésűket biztosító, művelésükben lévő földterülettől.

A jogszabályba ütköző szerződések megkötésében részt vevőknek ellenben számolnia kell az állam fellépésével úgy polgári jogi, mint büntetőjogi téren, hiszen a Magyarországon a magyar törvények egyformán vonatkoznak mindenkire és azokat mindenkinek egyformán be is kell tartania - olvasható a közleményben. Az ORF osztrák közszolgálati rádióban pénteken elhangzott: az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni azokat a panaszokat, melyek szerint a magyar hatóságok intézkedései nyomán osztrák gazdák elveszíthetik a magyar telekkönyvbe szabályszerűen bejegyzett, földbirtokhoz fűződő jogaikat. "Nagyon komolyan vesszük ezeket a vádakat, de mielőtt lépéseket teszünk, először részletesen tájékozódnunk kell" - mondta a rádiónak Michel Barnier belső piaci biztos szóvivője, Stefaan De Rynck.

A szóvivő első benyomása az, hogy a földtulajdon állítólagos visszamenőleges törlése nem felel meg a külföldiek földvásárlási moratóriuma szabályainak - hangzott el a tudósításban. "Azt várjuk a magyar kormánytól, hogy fogadjon el egy olyan törvényt, amely 2014. május 1-től normalizálja a mezőgazdasági területek vásárlását. Addig azonban nem szabad új különleges korlátozásnak alávetni a vásárlásokat, még kevésbé visszamenőleges hatállyal" - mondta De Rynck. Előző nap a rádió arról számolt be, hogy a magyar hatóságok 16 esetben rendelték el osztrák állampolgárok termőföld-vásárlásának érvénytelenítését. A helyi hatóságok, amelyek előzőleg engedélyt adtak a telekkönyvi bejegyzésre, "Budapestről kaptak utasítást erre", miután megváltozott az illetékességük - hangzott el a rádióban. Az érintett osztrák gazdák Ernst Zimmerlhez, a budapesti osztrák követség mezőgazdasági tanácsosához fordultak segítségért. Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter és Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter csütörtökön újságíróknak nyilatkozva a felmerült problémák megoldását szorgalmazta. Spindelegger emlékeztetett arra, hogy az osztrák álláspont ismert a magyar fél előtt. Az osztrák fél "minden egyes esetet külön megvizsgál, az esetek nagyon különbözőek" - mondta. Egyúttal hozzátette azt is, hogy nem szabad a "Magyarország-szapulás" hibájába esni.
Berlakovich kitért arra is, hogy a minisztérium kapcsolatban áll a budapesti osztrák tanácsossal és "az európai szintet is bekapcsolta, mint az (uniós) szerződések őrét".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58